Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Кип'ятильник ПНК-2
призначений для приготування кип'ятку (чаю) в польових умовах, а також в
залізничних вагонах і на судах при перевезеннях особового складу
військових підрозділів.
Кип'ятильник ПНК-2 складається з вогнища овальної форми з
димарем і казана. Він змонтований на санчатах з труб або сталі круглого
перетину. Обичайка вогнища
кип’ятильника виготовлена з товстолистової сталі, яка одночасно є і
облицьовуванням кип’ятильника. До внутрішньої сторони обичайки приварені
два кільця з кутової сталі — нижні і верхні. До нижнього кільця
приварене днище вогнища, до якого кріпиться пічна коробка з
колосниковими ґратами і зольником і три відбивні листи (два бічних і
задній).
Кип'ятильник ПНК-2 (мал.) в основному успадкував окремі деталі й складальні одиниці кухонь очажних - ОПК: форма казана кип'ятильника овальна, унаслідок чого і форма вогнища овальна; казан виготовляється з листової неіржавіючої сталі, листового алюмінію або чавуну; для зливу кип'ятку (чаю) передбачений кран із запобіжною заглушкою;
для заварки чаю передбачений екстрактор (сітчастий циліндр); для перенесення кип'ятильника вручну є чотири відкидні ручки. З передньої сторони кухні внизу на обичайці укріплені пічні дверці із затвором важеля, а вгорі з протилежної сторони приварена димова коробка з патрубком, на який, встановлюється дволанковий димар з відбивачем. У вогнище кип’ятильника вставлений казан, який своїм фланцем спирається на верхнє кільце вогнища і кріпиться до нього болтами. Для ущільнення з'єднання казана з вогнищем між фланцем казана і кільця вогнища по всьому периметру укладена азбестова прокладка. Кришка казана виготовлена з неіржавіючої або звичайної сталі, але в останньому випадку вилуджена з внутрішньої сторони оловом, допущеним для безпосереднього контакту з харчовими продуктами. У середині кришки із зовнішньої сторони вмонтований паровипускний клапан із відбивною розеткою, а з внутрішньої сторони по колу горловини казана прикріплений паз з укладеною в нього гумою ущільнювача, який забезпечує щільне прилягання кришки до горловини казана. Кришка шарнірно прикріплена на горловині казана. У закритому положенні кришка до горловини притискається чотирма задрайками.
Технічна характеристика кип’ятильника ПНК-2
Казани кип'ятильника: кількість, шт. . . 1 матеріал Сталь нержавіюча, алюміній литий або чавун місткість (повна/робоча), л 110/100 Витрата палива (дрова вогкістю 21—33%), кг/год 20-25 Час закипання води на твердому паливі, хв. 50-60 Габаритні розміри, мм: довжина 980 ширина 500 висота (похідне/робоче положення) 1525/2018 Маса з казанами (суха / у спорядженому стані), кг: з неіржавіючої сталі 116/226 алюмінієвими 103/213 чавунними 158/268
Джерела інформації
1. Эксплуатация технических средств приготовления и транспортирования пищи в полевых условиях / Руководство, М.:ВИ, 1980. – 150 с.