Кухня причіпна
КП-125М (КП-125) призначена для приготування і транспортування їжі з
двох страв і кип'ятку для чаю в польових умовах. Кухня може працювати як
на твердому паливі (дрова), так і на рідкому паливі (дизельне, гас). У кухні КП-125М
(КП-125) приготування першої і другої страв ведеться в спеціальних
наплитних казанах, встановлюваних на жарильну поверхню духовок,
тобто за способом непрямого обігріву. Устаткування
кухні змонтоване на шасі автомобільного причепа ІАПЗ-739К і складається з
теплового блоку, паливної системи і допоміжного устаткування (знімного
столу для оброблення продуктів, ящика для приладдя і інструменту,
каркаса і намету для укриття кухарі і кухні). Окрім перерахованого
допоміжного устаткування кухні додається ящик для продовольства. У тепловий блок кухні входять вогнище, чотири духовки і кип'ятильник. Вогнище кухні є металевим зварним каркасом, що створює пічну камеру, чотири секції для духовок, секцією для установки кип'ятильника і димаря. У вогнищі кухні передбачений прямий і зворотний газоходи за рахунок розділення вогнища горизонтальною перегородкою з відведенням газів, що відходять, в димар з природною тягою.
| Рис.1. Будова кухні причіпної КП-125: 1 – відкидна стійка (ніжка); 2 - шасі автомобільного причепа; 3 - тепловий блок; 4 - вогнище; 5 - фільтр-трійник паливної системи; 6 - димар; 7 - дефлектор; 8 - жарильна шафа; 9 - паровідводи; 10 – казан; 11 - кип'ятильник; 12 - дверці люка для чищення вогнища; 13 - ящик для приладдя і інструменту; 14 - запасне колесо; 15 – амортизатор
|
Каркас вогнища фанерований з двох сторін листовою сталлю. Міжстінний простір каркаса заповнений теплоізоляцією з каолінової вати або азбесту. Теплоізольовані також дверці духовок, стінки і дно пічної камери. На задній стінці корпусу вогнища приварені дві рамки для установки дверець топок або форсунок і борів для кріплення димаря. На бічних стінках вогнища зроблені отвори для установки дверей духовок, а в місці розташування секції кип'ятильника — два люки для чищення вогнища від сажі, по одному з кожної сторони. Секції для духовок розділені між собою глухими перегородками, які і утворюють чотири духовки. У кожній духовці встановлена чавунна жарильна плита з роликами. Плита кріпиться спеціальними планками, які одночасно служать фіксаторами казанів. Крім того, для забезпечення щільного прилягання дверець до каркаса кухні передбачена можливість регулювання як замків, так і самих дверець.
| Фото 1. Загальний вигляд КП-125
|
Для відведення пари, що утворюється при приготуванні їжі, з кожної духової шафи на верхню панель теплового блоку виведений паровідвід з відбивачем. Дверці кожної духової шафи призначені для її закриття в цілях збереження тепла і одночасно для фіксації казанів у встановленому положенні під час варіння їжі або під час руху кухні. У відкритому (горизонтальному) положенні дверці служать підставою (столом) для установки казана при закладці в нього продуктів перед варкою, зняття проби і ін. У горизонтальному положенні дверці утримуються спеціальним рухомим опорним кронштейном. У закритому положенні дверці утримуються двома замками типу фляги з фіксацією ручок під час руху, а для забезпечення щільного прилягання дверець до рами духової шафи по її периметру укладена шнурова азбестова плетена набивка. Будь-які три з чотирьох духовок призначаються для варіння першої і другої страви, а четверта для жаріння м'ясних і рибних страв, пасерування овочів, випічки хлібобулочних виробів і відновлення сухарів. Казан зварений з листової неіржавіючої сталі, має прямокутну форму з округленими кутами. До верхньої частини казана приварені горловина і дві ручки для перенесення його. На передній стороні приварена ручка для висунення казана з жарильної шафи. У нижній частині казана і на бічних і задньої стінках встановлені фіксатори. Горловина казана закривається кришкою з гумовим ущільненням. Вона притискається до горловини за допомогою коромисла і задрайки. На кришці встановлений паровипускний клапан з відбивачем. Всі казани взаємозамінні і можуть встановлюватися в будь-яку жарильну шафу. Деко для пасерування овочів і приготування м'ясних і рибних страв прямокутної форми виготовлене з неіржавіючої сталі, має дві ручки і кришку і може розміщуватися в будь-якій вільній жарильній шафі. Кип'ятильник призначений для кип'ятіння води. У виняткових випадках в ньому допускається приготування першої страви. Казан кип'ятильника виготовлений з неіржавіючої сталі, зварної конструкції, має прямокутну форму із закругленими кутами. До верхньої площини кип'ятильника приварені горловина, фіксатор кришки ящика, підстава центральної стійки каркаса намету і кронштейни кришки. До дна кип'ятильника приварений перехідний косинець для утримання трубки з водорозбірним краном. Кип'ятильник закривається кришкою з гумовим ущільненням, яка притискається до горловини за допомогою важеля і задрайки. На кришці встановлений паровипускний клапан з відбивачем. До каркаса вогнища кип'ятильник кріпиться болтами. Димар кухні КП-125М за призначенням і конструктивному оформленню не відрізняється від труби кухні КП-130. Тільки в кухні КП-125М зовнішня ланка труби має дефлектор типа ЦАГІ замість відбивної парасольки, встановленої на кухнях КП-130 і КП-125. При тривалому зберіганні або переміщенні на великі відстані ланки труби зсовуються і в горизонтальному положенні закріплюються на верхній площині кухні, а отвір борову закривається кришкою транспортування.
| Фото 2. Вибір площадки для розгортання КП-125
|
| Фото 3. Дверці кожної духовки КП-125 призначені для її закриття в цілях збереження тепла
|
| Фото 4. У горизонтальному положенні дверці КП-125 утримуються спеціальним рухомим опорним кронштейном
|
ПАЛИВНА СИСТЕМА Призначення паливної системи кухні КП-125М (КП-125) те ж, що і кухні КП-130. Вона складається з двох паливних баків, манометра, фільтру-трійника, двох форсунок, кранів, сполучної арматури і трубопроводів. Паливні баки зварні, циліндрової форми, з сферичним днищем, сполучені між собою трубками для повітря і пального, змонтовані в передній частині кухні і на кронштейнах підвішені до низу каркаса вогнища. На задньому баку встановлені манометр для контролю тиску в системі, кран з штуцером для приєднання насоса, горловина для заливки пального і спускова пробка. На передньому баку встановлені спусковий кран для повітря, щуп і огорожна трубка. Від забірної трубки пальне поступає по сталевому трубопроводу до фільтру-трійника, а потім до форсунок, які змонтовані на задній частині кухні.
| Фото 5. Пульт управління паливною системою КП-125
|
ШАСІ Шасі кухні є одноосним причепом, що складається з рами зварної конструкції, підвіски на двох подовжніх півеліптичних ресорах, осі з двома односхилими колесами, зчіпного пристрою, буксирного приладу, передньої і задньої підставок, електроустаткуванні, оперення для кріплення кухні, підніжки для обслуговування кип'ятильника, кронштейна для запасного колеса, запасного колеса і аварійного троса, Електроустаткування шасі складається з двох задніх ліхтарів з сигналом «Стоп» і сигналом «Покажчик повороту» (лівий ліхтар одночасно служить для освітлення номерного знаку), пучка дротів з штепсельною вилкою, двох відбивачів світла червоного (рубінового) кольору. ДОПОМІЖНЕ УСТАТКУВАННЯ Стіл знімний для оброблення продуктів складається з дерев'яного каркаса, покритого фанерою і листовим алюмінієм з двох сторін для можливості використовування обох поверхонь столу при експлуатації. У робочому положенні стіл встановлюється на передню частину рами шасі в спеціальних кронштейнах і закріплюється двома замками. Перевозиться стіл в кузові тягача. Ящик для приладдя складається з корпусу і кришки, має прямокутну форму, виготовлений з листової сталі шляхом зварювання. Усередині корпусу встановлені дві перегородки і кріпильні пристосування для приладдя. Кришка ящика на двох шарнірах прикріплена до корпусу і має два замки. На внутрішній поверхні кришки приварені пристосування для кріплення приладдя, а по периметру корпусу ящика на кришці встановлена гумова ущільнююча прокладка. Ящик на рамі шасі вмонтовується між запасним колесом і корпусом кухні. Намет. Призначення намету те ж, що і у кухні КП-130. Намет складається з металевого каркаса, верху, боковин, що пристібаються, колів, приколишів і мотузяних відтяжок. Каркас намету виготовлений із сталевих труб, має по дві передніх і задніх стійкі, сполучених поперечиною, і центральну регульовану стійку. Передня і задні стійки каркаса кріпляться до рами шасі в спеціальних кронштейнах, а середня стойка — до підстави, привареної до верхньої площини кип'ятильника. Верх і підлоги, що пристібаються, виготовляються з парусини брезентової льняної суворої або полотна палаткового суворого з комбінованим просоченням. У передній частині верху намету є отвір для труби. Намет і все її приладдя перевозяться в тягачі. Ящик для продовольства, призначений для зберігання і перевезення його, виготовлений з листової і кутової сталі. Він складається з корпусу і кришки і має прямокутну форму. Корпус ящика виготовляється зварній або розбірній конструкції. У розбірній конструкції місця зіткнення стінок між собою і дном мають прокладки ущільнювачів. На бічних стінках ящика є по дві ручки для перенесення його. Всередині ящик роздільний двома перегородками. Кришка ящика шарнірно прикріплена до корпусу і має два замки. По периметру корпусу на кришці встановлена ущільнююча гумова прокладка. Ящик для продовольства перевозиться в тягачі.
| Фото 6. Кран відбору кипятку з кипятильника КП-125
|
| Фото 7. Відбір кипятку з кипятильника КП-125
|
| Фото 8. Табличка заводу-виробника кухні КП-125
|
| Фото 9. Запас дров для роботи КП-125 накривається брезентом на випадок дощу
|
Технічні характеристики кухні причіпної КП-125
Показники | КП-125М (КП-125) | База монтажу | ІАПЗ-739К | Кількість осіб, що харчуються, чол. | 125 | Казани: |
| кількість (шт.) | 3 | матеріал | Сталь нержавіюча | місткість (повна/робоча) л: |
| для першої страви | 56*2=112/50 *2=100 | для другої страви | 56/50 | деко для смаження | 10/8 | Кип'ятильник: |
| кількість, шт. | 1 | місткість (повна/робоча) л: | 125/115 | Водонагрівач: |
| кількість, шт. | — | місткість (повна/робоча) л: | — | Жарильна шафа, шт. | 1 | розміри, мм | 455x525x400 | Форсунка (тип) | КГФ-3М | кількість (встановлених/запасних), шт. | 2/1 | Бак для палива, шт. | 2 | місткість (основних/запасних), л | 24*2=48 | Витрати палива (кг/год.) |
| рідкого | 7-10 | твердого (дрова вологістю 21-33%) | 28-32 | Час закипання води в казанах, хв.: |
| на рідкому паливі | 55—65 | на твердому паливі | 80—95 | Колія, мм | 1482 | Габаритні розміри, мм: |
| довжина | 3700 (3656) / 3855 (3295) | ширина | 1810 | висота (похідне/робоче положення) | 2328 (2210) / 3535 (2780) | Маса, кг: |
| суха | 1110 (1215) | у спорядженому стані | 1515 (1620) |
Література
1. Эксплуатация технических средств приготовления и транспортирования пищи в полевых условиях. Руководство. - М.: Воениздат, 1980.–150 с.
|