Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Плити переносні
призначені для приготування їжі з двох-трьох перших і других страв в
польових умовах. Технічна характеристика плит переносних приведена в
табл. 1., а їх комплектність в табл. 2. Переносні плити є тепловими
апаратами і по конструктивному оформленню їх можна підрозділити на
суцільнометалеві нерозбірні, до них відносяться плити ПП-40 і ПП-1 і
металеві розбірні РМП-52М, а за способом спалювання палива — на плити,
що працюють як на рідкому, так і на твердому паливі (ПП-40), і плити, що
працюють тільки на твердому паливі (ПП-1 і
РМП-52М). Приготування їжі на плитах
переносних можна вести тільки на місці (стоянці), причому плити ПП-40 і
ПП-1 пристосовані для роботи в укритті, а плита РМП-52М — як в укритті,
так і поза укриттям. Будова плити ПП-40. Плита ПП-40
суцільнометалева, нерозбірна, складається з вогнища з димарем,
жарильної поверхні, жарильної шафи, водонагрівача і паливної системи
(мал. 1). Каркас плити виконаний зварним з
труб прямокутного перетину, зовні фанерований звичайною листовою
сталлю. Вертикальні стійки каркаса служать опорою для чавунного настилу
плити, що має дві конфорки із знімними
кільцями. Плита має знімні ніжки і
гратчасту полицю, що відкидається, для посуду.
Для оберігання обслуговуючого персоналу від опіків з трьох сторін зовнішнього контуру плити встановлений поручень, який одночасно використовується при перенесеннях плити. Вогнище плити є пічною камерою, виконаною з жаростійкої сталі і фанерованою звичайною листовою сталлю з теплоізоляцією із азбестового листа. Внизу пічної камери встановлені колосникові грати і зольникова коробка. У передній частині торця вогнища зроблений отвір, який закривається дверцями (при роботі на твердому паливі) або щитком з форсункою (при роботі на рідкому паливі). Продукти згорання з пічної камери прямують по газоходу плити і в залежності від положення шибера можуть поступати або безпосередньо в димар, проходячи через водонагрівач, або заздалегідь омиваючи бічні і нижню стінки жарильної шафи.
Підготовка плити ПП-40 до роботи на твердому паливі, заготівля дров
Димова труба складається з двох ланок і дефлектора. У робочому положенні труба встановлюється на патрубок водонагрівача. У похідному положенні обидві ланки труби кріпляться хомутами до відкидної полиці, зверху плити. Жарильна поверхня плити складається з чавунного настилу, що спирається краями на каркас плити, і двох конфорок з набором знімних кілець. Жарильна шафа зварної конструкції з листової сталі, прямокутної форми, має відкидні дверці. Усередині шафи на бічних стінках приварені направляючі для розміщення двох грат з деками. Регулювання нагріву шафи здійснюється поворотним шибером, встановленим у верхньому газоході плити. Водонагрівач призначений для підігріву води для технологічних потреб. Водонагрівач знімний, «самоварного» типу, квадратної форми, зварений з листової неіржавіючої сталі. У верхній стінці водонагрівач має горловину з кришкою для затоки холодної води, а на бічній стінці внизу — кран для відбору гарячої води. У похідному положенні водонагрівач укладається в жарильну шафу, для чого грати з деками опускаються на дно шафи. Паливна система плити складається з паливного бака, автомобільного повітряного насоса, манометра, трубопроводів із запірними вентилями і форсунки. Паливний бак місткістю 12 л прямокутної форми, має заливальну горловину, яка закривається основною і захисною кришкою, і розташований позаду жарильної шафи в спеціальному відсіку. На верхній частині паливного бака встановлений прохідний повітряний кран, з одного боку до нього приєднаний манометр, з іншою — повітряний насос. Паливо до форсунки подається по паливо-проводу, на якому перед форсункою встановлена спускова пробка. При роботі плити на твердому паливі форсунка укладається в ящик, розміщений під зольникової коробкою.
Будова плити ПП-1. Плита ПП-1 (мал. 2) в основному має однакову будову з плитою ПП-40, трохи відрізняється від неї технічною характеристикою, а головним чином конструктивним оформленням. У плити ПП-1 відсутні паливна система для спалювання рідкого палива і водонагрівач. Все обслуговування плити здійснюється з передньої сторони. Димар одноланковий, а замість дефлектора на кінці труби встановлений іскрогасник (парасолька). У похідному положенні труба кріпиться під плитою спеціальними хомутами. Для перенесення плити зі сторін торців укріплені по дві відкидні ручки. Плита змонтована на санчатах, приварених до корпусу. Решта конструктивних елементів плити ПП-1 в основному оформлена аналогічно плиті ПП-40.
Таблиця 1.
Технічна характеристика переносних плит
Показник
ПП-40
ПП-1
Кількість осіб, що харчуються, чол.
40
40
Площа жарильної поверхні, м2
0,3
0,3
Водонагрівач:
кількість, шт
1
—
місткість, л
10
—
час закипання води, хв
55—75
—
Духовка:
кількість, шт
1
1
розміри, мм .
356*400*432
410*300*315
Форсунка:
тип
КГФ-4М
—
кількість (встановлених/запасних), шт
1/1
—
Бак паливний:
кількість, шт
1
—
місткість, л
12
—
Витрата палива, кг/ч:
рідкого (дизельне, гас)
0,6—2,0
—
твердого (дрова влажностью21—33 %)
9,0
10-15
Габаритні розміри (похідне/робоче положення), мм:
довжина
1170/1250
900/900
ширина
520/760
446/745
висота
750/3300
900/2178
Маса комплекту, кг
170
95
ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПЛИТИ ПП-40
Приготування їжі на переносних плитах може здійснюватися тільки на стоянці. Плита переносна ПП-40, як правило, експлуатується в комплексі з наметом УЗ-68, призначеної для прийому їжі в польових умовах. Крім того, плита може входити в комплект якого-небудь технічного засобу або включатися в табелі до штатів як самостійний засіб для приготування їжі. Розгортання і підготовку до роботи плити ПП-40 ведуть в наступному порядку. Плиту встановлюють на ніжки, знімають ланки димаря з гратчастої полиці, а полицю приводять в робоче положення (відкидають на ліву сторону плити). Водонагрівач, вийнятий з жарильної шафи, встановлюють на патрубок димаря плити, а на патрубку водонагрівача закріплюють ланки димаря з дефлектором. Заправка кухні водою і паливом, порядок роботи і технічного обслуговування відповідно до загальних вимог для кухонь і плит, викладеними вищий. Тиск в паливному баку створюється автомобільним насосом. Для установки плити переносної ПП-40 в комплексі з наметом УЗ-68 готують майданчик розміром 8x9,6 м і потім збирають і встановлюють намет в послідовності, як викладено в Керівництві по експлуатації і зберіганню наметів у військових частинах і установах Радянської Армії. Один з кутів намету відводять для розміщення мийної ванни, ящиків для продовольства і хліба, столу-шафи, які встановлюють уздовж стінок намету. Недалеко від цього устаткування встановлюють плиту, а при вході — ящик-шафа, на якому розміщені гачки для одягу і умивальник. Вся решта приміщення відводиться для розстановки п'яти розкладних столів і 20 розкладних табуретів. Освітлюється намет двома електричними ліхтарями.
ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ПЛИТИ ПП-1
Опалювання плити здійснюється тільки твердим паливом. Для приведення плити в робоче положення потрібно вийняти дві ланки димаря з-під днища вогнища і встановити їх на патрубок димової коробки. Відкидний столик привести в робоче положення. Плита готова до експлуатації. В процесі експлуатації, щоб очистити жарильну шафу від нагару, її слід вийняти з вогнища. Для цього досить відвернути гайки притискних планок. При установці жарильної шафи між фланцем шафи і корпусом вогнища плити необхідно закласти азбестову прокладку для запобігання димлення і втрати тепла вогнища. Порядок роботи і технічне обслуговування плити ті ж самі, що і плити ПП-40.
Таблиця 2.
Норми комплектування переносних плит
№ п/п
Назва предметів
Од.
вим.
Тип плити
ПП- 40
ПП- 1
I. Столовий посуд і прибори
1
Миска ( тарілка глибока) із нержавіючої сталі
шт
25
–
2
Баранчик (тарілка мілка) із нержавіючої сталі
-”-
30
–
3
Кухоль емальований
-”-
25
–
4
Ложка столова алюмінієва
-”-
25
–
5
Виделка столова алюмінієва
-”-
25
–
6
Ніж столовий із нержавіючої сталі
-”-
25
–
7
Ложка чайна алюмінієва
-”-
25
–
8
Прибор для спецій в оправі із нержавіючої сталі
-”-
5
–
9
Піднос алюмінієвий
-”-
2
–
10
Чайник 5л алюмінієвий
-”-
3
–
11
Підставка під чайник
-”-
3
–
12
Ложка розливна алюмінієва
-”-
2
–
13
Ніж для різання хліба
-”-
1
–
ІІ. Кухонний посуд і інвентар
14
Котел наплитний 40–50 л
-”-
–
–
15
Котел наплитний 30–35 л
-”-
–
–
16
Каструля 20 л алюмінієва
-”-
2
–
17
Каструля 8–10 л алюмінієва
-”-
3
–
18
Каструля 4,5–6 л алюмінієва
-”-
2
–
19
Сковорода з ручкою
-”-
1
–
20
Друшляк
-”-
1
–
21
Сито № 1
-”-
–
–
22
Сікач
-”-
–
–
23
Ніж кухонний
-”-
1
–
24
Ніж овочевий
-”-
2
–
25
Консервовідкривач
-”-
1
–
26
Виделка для виймання м’яса
-”-
–
–
27
Виделка транжирна
-”-
1
–
28
Терка комбінована
-”-
–
–
29
Лопатка поварська
-”-
1
–
30
Шумовка
-”-
1
–
31
Копистка
-”-
–
–
32
Качалка
-”-
–
–
33
Дошка для продуктів
-”-
2
–
34
Сікач для відбивання м’яса
-”-
–
–
35
М’ясорубка ручна
-”-
1
–
36
Каністра 10 л для олії
-”-
1
–
37
Бідон 5–10 л (банка) для жирів
-”-
1
–
38
Щітка для миття котлів
-”-
–
–
ІІІ. Запасні частини
39
Форсунка ФК-0,1 (КГФ-3М)
-”-
–
–
40
Форсунка ФК-0,2 ( КГФ-4Н)
-”-
1
–
41
ЗІП до форсунок
к-т
1
–
42
Манометр 0,4 (0,6) МПа
шт
1
–
43
Кран ПП-6 (КР - 25 )
-”-
1
–
44
Решітка колосникова
-”-
1
1
45
Трубка паливопровода
-”-
1
–
46
Прокладка під манометр
-”-
1
–
47
Гвинт М6 х 20 латунний з шайбою
-”-
–
–
48
Лампа 36В
-”-
–
–
ІV. Інструмент
49
Ключ гайковий двосторонній 17х19
-”-
1
–
50
Ключ гайковий двосторонній 22х24
-”-
1
–
51
Ключ гайковий двосторонній 27х30
-”-
1
–
52
Плоскогубці комбіновані
-”-
–
–
53
Викрутка
-”-
–
–
54
Напилок трьохгранний
-”-
–
–
55
Брусок
-”-
1
–
56
Сокира будівельна
-”-
1
–
57
Пилка поперечна дворучна
-”-
–
–
V. Приладдя
58
Намет УСТ - 56
к-т
–
–
59
Намет УЗ-68 ( УЛ-68, УСТ-56)
-”-
1
–
60
Піч чавунна з іскрогасником і трубою
-”-
–
–
61
Стіл-шкаф для посуду і інвентарю
-”-
1
–
62
Стіл складний для продуктів
-”-
–
–
63
Стіл обідній розкладний з гігієнічним покриттям
-”-
5
–
64
Табурет розкладний
-”-
20
–
65
Ванна трьохсекційна
-”-
1
–
66
Відро оцинковане
-”-
2
–
67
Таз оцинкований
-”-
1
–
67
Рукомийник
-”-
1
–
69
Вішалка для одягу
-”-
2
–
70
Рушник
-”-
4
–
71
Терези або безмін 10-15 кг
-”-
1
–
72
Лійка з сіткою для заливання палива
-”-
–
–
73
Каністра 20л для рідкого палива
-”-
1
–
74
Ліхтар гасовий вітростійкий
-”-
1
–
75
Насос автомобільний зі шлангом
-”-
1
–
76
Дверці топки
-”-
1
–
77
Кочерга
-”-
1
1
78
Вогнегасник
-”-
1
–
79
Аптечка військова
-”-
1
–
80
Рукав гумовотканинний для води
-”-
–
–
VІ. Електрообладнання
81
Трансформатор переносний 220/360
шт
–
–
82
Кабель переносного трансформатора
-”-
–
–
83
Кабель з одним освітлювачем
-”-
–
–
84
Стрижень для заземлення
к-т
–
–
VІІ. Укладочна тара
–
85
Ящик для хліба
шт
1
–
86
Ящик для продовольства з судками
к–т
1
–
87
Ящик шафа для мийної ванни
шт
1
–
88
Ящик ( касета) для столів і табуретів
–”–
1
–
89
Ящик для приладдя
–”–
1
1
90
Мішок для полотнищ
–”–
–
91
Сумка для інструменту
–”–
1
Підбірка фотогрфій:
Фото. 1. Плита ПП-40 зберігається разом з наметом, столом-шкафом для посуду і інвентарю та ще пять ящиків: для хліба, для продовольства з судками, ящик-шкаф для мийної ванни, ящик-касета для столів і табуретів, ящик для приладдя
Фото. 2. Підготовка кружок емальованих з комплекту ПП-40, які укладаються в стіл-шкаф для посуду і інвентарю
Фото. 3. До складу комплекту ПП-40 входять 5 столів обідніх розкладних з гігієнічним покриттям та 20 стільців
Фото. 4. Розкладання столів обідніх з гігієнічним покриттям в наметі УЗ-68
Фото. 5. Стільці ПП-40 укладаються в ящик (касету) для стільців
Фото. 6. Поруч з духовкою ПП-40 знаходяться дверцята пульту управління паливною системою
Фото. 7. Інструмент, що входить до комплекту ПП-40 дозволяє проводити поточний ремонт плити
Фото. 8. Щоб захистити ПП-40 і місце прийому їжі від негоди обов`язково розгортається наявний в комплекті намет УЗ-68
Фото. 9. Загальний вигляд намету УЗ-68 з плитою ПП-40 внутрі
Фото. 10. Плити переносні ПП-1 (на передньому плані) і ПП-40 (на задньому плані)
Фото. 11. Приготування їжі на плиті ПП-40
Література
1. Эксплуатация технических средств приготовления и транспортирования
пищи в полевых условиях. Руководство. - М.: Воениздат, 1980.–150 с.