Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Машина для замісу
тіста безперервної дії марки І8-ХТА-12/1 призначена для замісу опари,
тіста з пшеничного і житнього борошна при виробництві хлібобулочних
виробів на підприємствах хлібопекарської
промисловості. Бункерний тістоприготувальний агрегат безперервної дії
І8-ХТА-12/1 cерійно виготовляється на виробничих потужностях ТОВ
"Укрпродмашбуд". ТОВ "Укрпродмашбуд" - одне із найвідоміших
машинобудівних підприємств в Україні і СНД по виробництву
високотехнологічного устаткування для хлібопекарської і кондитерської
промисловості. З 1935 по 2007 рік це підприємство працювало під ім'ям
ВАТ завод "Киевпродмаш". У своїй основі агрегат І8-ХТА-12/1 має
одно-камерну тістомісильну машину з двома паралельними валами і
Т-образними місильними лопатями, розміщеними в суміжних
напівциліндричних камерах так, що лопаті одного валу заходять в простір
між лопатями іншого. У машинах І8-ХТА-12/1 з двома паралельними валами
виконується більш інтенсивний вплив на тісто при замісі в порівнянні з
одновальними машинами.
На станині розташоване місильне корито 6, яке складається з двох напівциліндричних жолобів. У ньому встановлено два місильних вали 3 в підшипниках. На кінцях валів закріплені дві прямозубі шестерні, що забезпечують обертання валів в різні боки. До них приєднана приводна шестерня. Усередині корита є перегородки, ззаду - патрубок для подачі опари та рідких компонентів, зверху - патрубок для підключення дозатора борошна 1 і дві кришки 4 з електроблокувальним пристроєм. Випуск тіста здійснюється через випускний патрубок 9. На кожному валу закріплено по одинадцять місильних лопатей 5, які встановлюють під різними кутами.
Технічні характеристики:
Продуктивність, кг/годину, не менше 1300 Місткість місильної камери, дм3 240 Маса замішуваного тіста, кг 100 Межа вологості замішуваного тіста, % 33–54 Встановлена потужність електродвигуна, кВт 4 Частота обертання місильного валу, с-1 1–1,3 Тривалість замісу, хв 12-15 Розвантажувач одноканальний/двоканальний Габаритні розміри, мм довжина 1865 ширина 555 висота 2135 Маса, кг 600
Принцип дії тістомісильної машини І8-ХТА-12/1
Рис. 2. Принцип дії тістомісильної машини І8-ХТА-12/1
Працює машина наступним чином: у живильнику 15 (рис. 2) датчиками 16 і 17 підтримується необхідний рівень борошна. За один оборот валу 4 штанга провертає за допомогою храпового механізму 18 турнікет 19 з кишенями для борошна. При цьому в корито 1 подається доза борошна на заміс. Через трубу 14 в корито подаються рідкі компоненти. Тісто, що замішується місильним валом, пересувається вздовж корита лопатками, встановленими під кутом до осі вала. Через розтруб 2 замішане тісто подається в наступну машину з технологічного циклу. Для установки і фіксації лопатки 5 в необхідному положенні в залежності від інтенсивності замісу обертанням контргайки 24 і гайки 23 звільняють стрижень лопатки. Провернувши і встановивши необхідний кут між віссю місильного валу і дотичної до поверхні лопатки, втулку 21 встановлюють торцевою криволінійною поверхнею на вал 4 , а стрижень лопатки 5 конічним поясом садять в конічний отвір втулки, при цьому затягують гайку 23 і контргайку 24. Машина має двошвидкісний привід або варіатор швидкості, за допомогою якого можна змінювати частоту обертання місильних валів. Проте в машині не достатньо реалізується основний принцип замісу – необхідність підтримки різної частоти, інтенсивності та тривалості впливу робочих органів на різних стадіях замісу. Машина потребує ручного керування і не зовсім пристосована до автоматичного управління.
З метою регулювання інтенсивності замісу, а також продуктивності машини кут між віссю місильного валу і дотичної до поверхні лопаті можна змінювати за допомогою гайок 6 (рис. 4). Після установки вручну необхідного кута лопать фіксують за допомогою втулки 7. Втулка має конічний отвір з одного боку, що збігається з криволінійною поверхнею валу. Після установки лопаті гайки затягують. У торцевих стінках ємності є ущільнення. Ущільнювальними елементами є торцеві поверхні скребка 5 і кільце 4 , яке притискається до поверхні скребка притискної гайкою 2 через гумове демпфірувальне кільце 12. Притискна гайка фіксується гвинтом 3. Регулювання кількості подаваного борошна здійснюється зміною кута повороту дозувального барабана. Для контрольного відбору борошна в бічній частині корпусу машини є вікно, яке закривається відкидною кришкою. Після першого встановлення тістомісильної машини необхідно змастити всі тертьові поверхні і залити в редуктор масло до контрольної риски. При підключенні електродвигуна необхідно перевірити напрямок обертання місильних органів. Потім машину короткочасно випробовують шляхом увімкнення і в разі її нормальної роботи ставлять на обкатку без навантаження протягом 2–3 год. Перед пуском машини в технологічний процес необхідно перевірити роботу автоблокування. Обслуговування тістомісильної машини. При контрольних оглядах і щоденному технічному обслуговування необхідно періодично контролювати режим роботи, перевіряти і підтягувати всі сальникові ущільнення. Технічний огляд з мащенням слід проводити не рідше одного разу на два місяці. Змащувати машину слід відповідно до карти змащування. Мащення точок здійснюється шприцом через масло-наливні отвори і пресмасльонкою, за винятком черв'ячної передачі приводної головки, у масляну ванну якої наливається машинне масло. Необхідно періодично перевіряти на міцність затягування кріпильних деталей і підтягувати болти і гайки.
Рис. 4. Місильна ємкість тістомісильної машини І8-ХТА-12/1
Перед початком замісу тіста слід переконатися у відсутності в машині сторонніх предметів, в наявності на своїх місцях усіх огороджень. Перед здачею зміни необхідно ретельно очистити місильні корито і лопаті від тіста. У процесі роботи тістомісильної машини регулярно перевіряють ущільнення підшипників місильного валу і стежать, щоб тісто не потрапляло в них тому що це викликає швидкий знос підшипників. Ретельно перевіряють кріплення лопаток на валу і їх положення по відношенню до осі валу. При появі шуму, удару, стукоту машину відразу відключають, з'ясовують причини цих явищ і усувають їх. При переході з одного сорту тіста на інший або після зупинки машини всі робочі частини, які контактують з тістом, очищають від залишків тіста, промивають водою і змащують олією.