Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Кухня
причіпна КП-42М призначена для приготування і транспортування їжі з
однієї страви в польових умовах для 250 осіб, що харчуються. Кухня КП-42М працює тільки на твердому
паливі (дрова). Устаткування кухні КП-42М
змонтоване на шасі автомобільного причепа 1-АП-1,5 (мал.1) і
складається з вогнища з димарем, одного стравоварильного казана на 250 літрів і
допоміжного устаткування (ящика для продовольства і приладдя, кошика для
дров і термосних майданчиків з пристосуваннями для кріплення
термосів). Суха вага кухні КП-42М складає 800 кг, а у спорядженому стані (з продовольством, водою, дровами) - 1150 кг. Вогнище кухні пристосоване
для спалювання тільки твердого палива і по конструктивному оформленню і
розміщенню окремих елементів в основному не відрізняється від вогнища
для першого блюда кухні КП-2-48. Розхід дров складає 28-32 кг/годину, а час закипання води дорівнює 80-90 хвилин. Димар аналогічний димарю
кухні КП-2-48. Казан кухні чавунний, круглої форми. Кришка котла з листової сталі, внутрішня поверхня вилуджена "харчовим" оловом. У борту кришки в паз укладено гумове прокладення по контуру горловини котла.
Зовні в центрі кришки встановлений паровипускний клапан. До корпусу паровипускного клапана з внутрішньої сторони кришки прикріплена розетка, що перешкоджає випліскуванню їжі через клапан під час руху. У закритому положенні кришка притискається до горловині казана чотирма задрайками.
ШАСІ
По конструктивному оформленню автомобільний причіп 1-АП-1,5 аналогічний причепу ІАПЗ-739. Від причепа ІАПЗ-739 він відрізняється габаритними розмірами і шириною колії.
ДОПОМІЖНЕ УСТАТКУВАННЯ
Ящик для продовольства і приладдя призначений для перевезення і зберігання однієї добової дачі продовольства (окрім хліба і овочів) і комплекту приладдя. Корпус ящика прямокутної форми, дерев'яний з металевими косинцями. З лівого боку ящика внизу є відділення для зберігання приладдя до автопричепа, а з правого боку внизу ящика - висувна дошка для оброблення продуктів. Кришка ящика металева, з листової сталі, прикріплена на двох шарнірах до корпусу і має два замки. До рами причепа ящик кріпиться чотирма болтами. На передній стінці до ящика трьома болтами кріпиться запасне колесо для автопричіпа. Кошик для дров розташований між облицюванням кухні і ящиком. Він складається з двох сталевих грат з дном з листової сталі. Кожна з цих грат кріпиться болтами до облицювання кухні і ящика, а дно - до рами причепа. Кухні КП-42М з виробництва зняті.
Фото 1. Зараз усі кухні КП-42М це переважно музейні експонати
Фото 2. КП-42М змонтована на шасі автомобільного причепа 1-АП-1,5
Фото 3. Попереду на ящик для продовольства і приладдя КП-42М монтувалось запасне колесо
Фото 4. Кошик для дров КП-42М
Фото 5. Зліва і справа від казана КП-42М обладнані місця для установки термоса ТВН-12
Фото 6. Топковий простір вогнища КП-42М закривається дверцятами
Фото 7. Кришка казана КП-42М має паровипускний клапан і зачиняється задрайками
Фото 8. Відкидна підніжка для кухаря КП-42М
Джерела інформації
1. Эксплуатация
технических средств приготовления и транспортирования пищи в полевых
условиях / Руководство, М.:ВИ, 1980. – 150 с. 2. Фото взяті з http://photo.qip.ru/users/pakuro/3717485/