Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Причепний м’ясопункт ПМ-40
є табельним засобом польових м’ясокомбінатів і призначений
для первинної переробки великої рогатої худоби, свиней і овець, і
штучного охолодження м'яса та субпродуктів до температури (+5°С) -
(+7°С) в товщі м'яса в польових умовах. Матеріальна частина причепного
м’ясопункту дозволяє виконувати усі операції по первинній переробці
худоби і охолодження м'яса і м'ясопродуктів з дотриманням умов, що
відповідають основним вимогам санітарної і ветеринарної служб. Польовий м’ясопункт ПМ-40 виготовляється відкритим акціонерним товариством
"Полтавський машинобудівний
завод". Пересувний пункт для забою і
первинної переробки сільськогосподарських тварин ПМ-40 містить
просторовий модуль в якому розміщені холодильна камера, компресорна
холодильна фреонова установка з ребристим
випарником-повітроохолоджувачем, відцентровим вентилятором, лопатевим
насосом, комбінованою лебідкою, доладною фермою з підвісними шляхами.
Модуль представляє собою металевий каркас, зварений з кутника і обшитий
листовою сталлю. Кріпиться він на шасі двовісного низькорамного
автомобільного причепа за допомогою фасованих опор. Підлога, стелі і
стінки модуля зсередини покриті термоізоляцією. Впритул до задньої
стінки модуля встановлюють намет, в якому розміщується забійно-обробне
відділення. Первинна переробка тварин і охолодження м'яса ведуться
паралельно. Об'єм камери охолодження складає 48,45 куб.м, в яку
одноразово входить до 5000 кг м'яса.
Окрім технологічного модуля і розбірного намету в комплект м’ясопункту входять причіпна холодильна установка типу ПХМ-5, пересувна електростанція трифазного струму потужністю 20 кВт для підтримання напруги в мережі 380В і два намети, один з яких є тимчасовим складом для зберігання шкіряної сировини, інший для ЗІП(а). М’ясопункт має розрахункову продуктивність 40-45 голів великої рогатої худоби за зміну.
Пересувний забійний пункт ПМ-40 має велику мобільність, що дозволяє здійснювати забій і первинну переробку тварин безпосередньо в польових умовах.
Причепний м’ясопункт складається з: - цеха-автопричепа, забезпеченого холодильною установкою, який призначений для первинної переробки худоби і охолодження м'яса; - пересувної електростанції ЕСД-20-ВС/400, потужністю 20 кВт трифазного струму, напругою в мережі 380 вольт; - пожежної мотопомпи М-600 для водопостачання польового м’ясопункту; - намету підсобного призначення для первинної обробки шкур і кишок; - намету підсобного призначення для складування майна; - комплекту інвентарю, приладдя, інструменту і запчастин; - польової розбірної холодильної установки ПРХУ (камера і холодильний агрегат). Технологічне силове устаткування польових м’ясопунктів дозволяє використовувати їх як у складі польових м'ясокомбінатів, так і у вигляді самостійних виробничих одиниць у відриві від м'ясокомбінату. Продуктивність м’ясопункту: - при роботі в одну зміну (7-8 годин первинної переробки худоби і 12-14 годин охолодження м'яса); - 40-45 голів великої рогатої худоби або 90-100 свиней або 160-180 овець - 4,0-5,0 тон м'яса за добу, а при роботі у дві зміни - 8,0-10,0 тон м'яса за добу. При цьому первинна переробка худоби і охолодження м'яса виконуються паралельно. Об'єм камери охолодження 48,45 куб.м. Вага одноразово завантаженого м'яса до 5000 кг. Температура м'яса, що поступає в камеру, - (+30°С) -(+35°С). Температура охолодженого м'яса (+5°С) - (+7°С). Холодопродуктивність холодильної установки при температурі випару фреону Т=12°С - 10°С -15500 ккал/година. Холодоагент - фреон-12 Температура води для охолодження компресора - (0°С) - (+25°С)
Споживана потужність електродвигунів: - компресора - 7,5 кВт; - вентилятора - 2,8 кВт; - насоса - 1,1 кВт; - лебідки - 2х1,0 кВт; - пилки - 1,7 кВт; - талі - 0,6 кВт разом-15,7 квт; - електродвигуна відтаювання - 7,2 кВт. Габарити польового м’ясопункту в розгорнутому положенні: - довжина - 14880 мм, - ширина - 5500 мм, - висота - 4260 мм. Цеху-автопричепа в похідному положенні: - довжина-7000 мм, - ширина - 2450 мм, - висота - 3150 мм. Час розгортання - 4-5 годин. Час згортання - 5-6 годин.
Автомобілі для буксирування: - цеху-автопричепа - МАЗ-200 або Краз-219; - для електростанції - ЗИЛ-130. Найбільша швидкість руху на прямій горизонтальній ділянці дорогі з удосконаленим покриттям - не більше 50 км/год. Електростанція ЭСД-20-ВС-400: - потужність номінальна 20кВт, - рід струму - змінний, трифазний, частота номінальна 50Гц, - напруга номінальна – 400В, Габарити електростанції мм : - довжина - 5750мм, - ширина - 1890 мм, - висота - 2230мм.
Фото. Пересувна електростанція ЕСД-20 ВС/400
Пожежна мотопомпа М-600
Продуктивність при повному тиску 60м водяного стовпа і геометричній висоті всмоктування 1,5м - 600 л/хв. Найбільша геометрична висота всмоктування – 6 м. Діаметр всмоктуючого патрубка (умовний) - 80 мм. Діаметр викидного патрубка (умовний) - 70 мм. Місткість паливного бака - 8,5 літрів. Витрата води, куб.м / цикл охолодження м'яса: для технічних потреб: 2,5 для охолодження конденсатора холодильної установки: - з градирнею: 5-6, - без градирні: 30-40.
Електропила типу "ФЭП" МРТУ №27-08-88-66. Продуктивність туш в годину не менше 125. - електродвигун ФТУ 1-4: - потужність - 1,7 кВт; - число оборотів - 1420 об/хв.; - напруга - 220/380 Вольт; - вага – 48 кг.
Вага м’ясопункту в комплекті 28915 кг (34115кг), у тому числі: - цеху автопричепа в похідному положенні - 6170 кг; - комплектуючого майна, інвентарю, інструменту і запасних частин в упаковці - 5000 кг; - пересувної електростанції ЕСД-20 ВС/400 із ЗИП - 3750 кг; - автомобіля для буксирування цеху автопричепа МАЗ-200 (КРАЗ-219) – 6300 (11300) кг; - автомобіля для буксирування пересувної електростанції ЗІЛ-130 (ЗІЛ-164) – 4300 (4100) кг.
Польовий м’ясопункт ПМ-40 був прийнятий на озброєння в 1982 році - (приказ начальника Тыла Вооруженных Сил СССР от 16.11.1982 №93 "О принятии на снабжение СА и ВМФ мясопункта прицепного ПМ-40М").
Література
1. Житенко П.В. и др. Организация убоя сельскохозяйственных животных. – М.: Россельхозиздат, 1980.