Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Кухня очажна КО-75
відноситься до класу кухонь переносних. Кухні очажні КО-75 призначені
для приготування їжі з двох страв в польових умовах, а також в
залізничних вагонах і на судах при перевезеннях особового складу
військових підрозділів. КО-75 працює як на рідкому, так
і на твердому паливі. Казан КО-75 для першої страви з безпосереднім
обігрівом, а казан для приготування других страв в кухнях КО-75 з
непрямим обігрівом, причому обігрів такого казана ведеться через
проміжний теплоносій. Кухня змонтована на санчатах,
виготовлених з труб або сталі круглого перетину, які служать для монтажу
теплового блоку і для полегшення переміщення, розвороту в потрібному
напрями при установці кухні на
місцевості. Кухня КО-75 (мал. 1)
складається з теплового блоку і паливної системи. У тепловий блок
входять вогнище з димарем, казани для приготування першого і другого
блюд, духовка і водонагрівач. Вогнище кухні є металевим каркасом з
кутової сталі, що фанероване з внутрішньої сторони сталевим листовим
прокатом. Усередині вогнища встановлені три відбивні листи з
неіржавіючої сталі, які розташовані під кутом до стінок вогнища, топкова
камера з колосниковими гратами і
зольник. У вогнищі кухні передбачений зворотний газохід, для чого вогнище розділене горизонтальною перегородкою з отворами для установки казанів.
Відпрацьовані гази відводяться назовні через димар, що складається з трьох ланок. Перша верхня ланка має відбивач (парасольку), а нижня — кільце для кріплення до димової коробки. Середня ланка використовується при необхідності збільшення тяги у вогнищі. Казани кухні виготовлені з неіржавіючої сталі, зварної конструкції, мають прямокутну форму із закруглюючими кутами. Кришки казанів також з неіржавіючої сталі, круглої форми з гумовим ущільненням по контуру горловини казана. При закритті кришка до горловини притискається за допомогою коромисла і задрайки.
Фото 1. Загальний вигляд КО-75
Фото 2. Секції димаря КО-75 у транспортному положенні закріплюються під тепловим блоком
На кришці встановлений паровипускний клапан з відбивачем. Казани першої і другої страви за зовнішніми габаритними розмірами однакові і у вогнищі можуть бути встановлені на будь-яке місце. Казани для другої страви виконані з подвійними стінками, міжстінний простір яких заповнюється проміжним теплоносієм. Для заповнення і контролю за наявністю теплоносія казани обладнані так само, як і казани для другої страви в причіпних кухнях.
Фото 3. Казан другої страви КО-75 має горловину для контролю за наявностю проміжного теплоносія
Духовка призначена для пасерування овочів при приготуванні їжі. У ній розміщуються два дека. З боку вогнища перед духовкою встановлений знімний відбивач, який при роботі на твердому паливі рекомендується знімати. Водонагрівач призначений для підігріву води для технічних потреб, при необхідності його можна використовувати для приготування кип'ятку для чаю або третьої страви. Розташований водонагрівач за духовкою. Він має прямокутну форму, кришку, що щільно закривається, з гумовим ущільненням і паровипускний клапан.
Фото 5. Духовка КО-75 з двома деками призначена для пасерування овочів при приготуванні їжі
Казани і водонагрівач по периметру верхньої частини мають Г-образні борти, якими упираються в азбестове ущільнення, укладене в жолобки верхнього листу вогнища. Для додання зовнішнього (товарного) вигляду кухня зовні фанерована листовою сталлю, причому між облицьовуванням вогнища і зовнішнім облицьовуванням є вільний простір, в якому під час роботи кухні циркулює охолоджуюче повітря, що поступає в отвори зовнішнього облицьовування знизу і виходить в отвори, розташовані вгорі. Таке охолоджування зовнішнього облицьовування оберігає обслуговуючий персонал від опіків і вигоряння лакофарбового покриття. Уздовж бічних сторін кухні у верхній частині її є поручні, а в нижній — по дві ручки на кожній стороні для перенесення кухні уручну.
Фото 6. Уздовж бічних сторін кухні КО-75 у верхній частині її є поручні, а в нижній - по дві ручки на кожній стороні для перенесення кухні уручну
Паливна система кухні складається з паливної установки, форсунки, арматури і паливопроводу. Паливна установка кухні КО-75 може бути вертикальної або горизонтальної форми. Паливна установка КО-75 горизонтальної форми включає паливний бак, щит з манометрами, ручний насос, вентилі і трубопроводи для палива і повітря. Паливний бак горизонтальної паливної установки у вигляді циліндра зі сферичним днищами, посередині роздільний глухою перегородкою на дві рівні незалежні частини. Кожна частина бака обладнана манометром, вентилями для палива і повітря, заливною горловиною і спусковою пробкою. Паливна установка горизонтальної форми встановлена на двох ніжках і має дві ручки для перенесення уручну. Паливна установка вертикальної форми не розділяється в середині і має вгорі технологічну нішу де розташована заливна горловина з гвинтовою пробкою, вбудований насос, манометр, вентилі для палива і повітря та паливопровід, а зверху ця ніша закривається кришкою на пружинну защіпку. Вертикальна паливна установка також як і горизонтальна має дві ручки для перенесення уручну.
Фото 7. Вертикальна паливна установка КО-75 зверху зачиняється кришкою
Фото 7. Технологічна ніша паливної установки КО-75 у якій розташована заливна горловина з гвинтовою пробкою, вбудований насос, манометр, вентилі для палива і повітря, паливопровід
Паливопровід гумовотканинний, бензостійкий, одним кінцем приєднується до штуцера між вентилями для палива на паливному баку, іншим — до штуцера вентиля форсунки.
Технічні характеристики кухні очажної КО-75
Показники
КО-75
Кількість осіб, які харчуються
75
Казани:
кількість (шт.)
2
матеріал
Сталь нержавіюча
місткість (повна/робоча) л:
для першої страви
56/53
для другої страви
40/34
для кип'ятку
—
Водонагрівач:
кількість, шт
1
місткість (повна/робоча) л:
30/26
Масло в сорочці казана для другої страви:
марка
МТ-16п
маса, кг
7
Деко:
кількість, шт
2
розміри, мм
330x260x120
Жарильна шафа, шт.
кількість, шт
1
розміри, мм
340x277x257
Форсунка
тип
КГФ-3МКО
кількість (встановлених/запас), шт.
1/1
Бак для палива, шт.
кількість, шт
1
місткість, л
48
Витрати палива, кг/год.
рідке (дизельне або гас)
3,5—5
тверде (дрова, вологістю 21-33%)
18
Час закипання води на рідкому паливі, хв.:
у казані для І-ої ІІ-ої страви
30-35
у казані для кип’ятку
—
у водонагрівачі
55—60
Час закипання води на твердому паливі, хв.:
у казані для І-ої ІІ-ої страви
45—55
у казані для кип’ятку
—
у водонагрівачі
60-70
Габаритні розміри, мм:
довжина
1590 (1245)
ширина
875
висота (похідне/робоче положення)
920/2640
Маса, кг:
суха
210
у спорядженому стані
470
Література
1. Эксплуатация технических средств приготовления и транспортирования пищи в полевых условиях. Руководство. - М.: Воениздат, 1980.–150 с.