Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Малогабаритна військова
кухня МВК-50 призначена для приготування їжі з одної страви або
кип'ятку в польових умовах підрозділам чисельністю до 25 чоловік, а
також в залізничних вагонах і на судах при перевезеннях особового складу
військових контингентів. МВК-50 працює тільки на твердому паливі
(дрова, торф, вугілля). Кухня МВК-50 в
основному має аналогічну будову з очажними кухнями, що працюють на
твердому паливі (ОПК) і складається з тих же конструктивних елементів,
але відрізняється від них технічними характеристиками і виконанням
окремих деталей та складальних одиниць, зокрема: - кухня
змонтована на двох підставках зі смугової сталі; - форма казана
овальна, у зв'язку з чим і форма вогнища овальна; - вогнище
виготовлене з тонколистової сталі. Казан зварної конструкції овальної форми, може бути виготовлений з неіржавіючої сталі, листового алюмінію або легованої стали, в останньому випадку казан лудиться гарячим способом оловом, допущеним для безпосереднього контакту з харчовими продуктами. В МВК-50 казан відноситься до казанів виконаних за способом безпосереднього обігріву.
Кришка овальної форми знімна. Дно кришки виготовлене з того ж матеріалу, що і казан. Зверху кришки прикріплена ручка. У закритому стані кришка до горловини казана притискається двома накладками за допомогою двох задрайок. Комплект приладдя і інструмент укладаються в сумку для приладдя. Ящик для продовольства кухні не додається. МВК-50 виготовлялась 366 військовим заводом - зараз це Республіканське унітарне підприємство "366-й ремонтний завод техніки продовольчої служби", м. Мінськ Як правило, в переносних кухнях МВК-50 готувати їжу можна як на місці (на ґрунті), так і в русі (при перевезеннях в залізничних вагонах або закритих кузовах-фургонах на шасі транспортних засобів), але при суворому дотриманні ряду правил техніки безпеки і правил пожежної безпеки. При необхідності експлуатувати кухні МВК-50 в русі слід надійно прикріпити їх до підлоги транспортного засобу. Переносні кухні МВК-50 з готовою їжею можуть перевозитися на автомобільних і інших транспортних засобах, але в цих випадках обов'язково повинні бути очищена топка від вугілля і дров, що горять, чи іншого твердого палива, а вогнища кухонь остуджені до температури нижче 100°С. Шибер труби, дверці топки і зольника повинні бути закриті. При завантаженні (розвантаженні) на транспортні засоби переносних кухонь необхідно стежити за тим, щоб не поламати або не погнути санчата або ніжки. У переносних кухнях МВК-50, казани яких не мають подвійних стінок і проміжного теплоносія, рекомендується уникати приготування густих (других) страв, оскільки в одностінних казанах густа їжа пригоратиме. При експлуатації переносних кухонь МВК-50 у високогірних районах необхідно кришку варильної судини щільно закрити задрайками, а пружину паровипускного клапану стравоварильного казана відрегулювати так, щоб пара з казану виходила під підвищеним тиском. Підвищений тиск в казані дозволить підняти температуру води до величини, що забезпечує варіння їжі. Проте в таких випадках слід дотримуватися особливої обережності і стежити за чіткістю роботи клапана і щоб не створювалися умови, що приводять до вибуху казана.
Технічні характеристики малогабаритної військової кухні МВК-50
Показники
МВК-50
Кількість осіб, які харчуються
25
Казани:
кількість (шт.)
1
матеріал
Алюміній або сталь
місткість (повна/робоча) л:
для першої або другої страви
25/21
Витрати палива, кг/год.
рідке (дизельне або гас)
—
тверде (дрова, вол. 2 1-33%)
5-7
Час закипання води на твердому паливі, хв.:
у казані для І-ої (ІІ-ої) страви
40—45
Габаритні розміри, мм:
довжина
650
ширина
290
висота (похідне/робоче положення)
560/890
Маса, кг:
суха
12(16)
у спорядженому стані
33 (37)
Підбірка фотографій:
Фото. 1. Білою фарбою нанесене тавро "МВК-50" 366 військового заводу-виробника (р. Білорусь)
Фото. 2. Кришка казана МВК-50 овальної форми знімна, має паровипускний клапан і ручку для перенесення кухні
Фото. 3. Димохід у транспортному положенні укладається внутрі вогнища
Фото. 4. МВК-50 змонтована на двох підставках зі смугової сталі
Література
1. Эксплуатация технических средств приготовления и транспортирования
пищи в полевых условиях. Руководство. - М.: Воениздат, 1980.–150 с.
2. Справочник по технике продовольственной службы. - М.: Воениздат, 1978.– 336 с.