Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Мобільний пункт харчування (рос. –
Мобильный пункт питания) МПП-120 призначений для приготування гарячої
їжі з двох страв, кип’ятку для чаю і випічки хлібобулочних виробів в
польових умовах особовому складу підрозділів чисельністю до 120 чоловік у
три зміни в їдальні на 40 місць, що входить до його складу.
Пункт харчування МПП-120 має достатній комплект устаткування і приладдя,
столового посуду і інвентаря для проведення технологічних операцій по
холодній обробці продуктів, приготуванню страв при тризмінному режимі
приймання їжі, а також укладальних і пакувальних
засобів, інструменту, приладдя та запасних частин. Компонування
устаткування кухні забезпечує вільний доступ для обслуговування і
дрібного ремонту, а також дотримання заходів безпеки, виробничої
санітарії і гігієни. Мобільний пункт харчування МПП-120 виготовляється 111 воєнним заводом у м. Брянську Російської федерації. Мобільний пункт харчування МПП-120 розміщений у великотоннажному універсальному уніфікованому контейнері типорозміру 1СС по ГОСТ 18477-79 і встановлюється на причепі-контейнеровозі СЗАП-8357 А/11.
Окрім контейнера з кухонним і складським устаткуванням до складу пункту харчування входять: їдальня наметового типу з устаткуванням для приймання їжі, яка опалюється двома опалювачами ОВ-65В; кип'ятильник ПНК-2 з паливною колонкою КТ-24; дизельний електроагрегат «Вепр» АДП 6,5/3,2-Т400/300 ВЯ-Б; універсальна кухонна машина УКМ-0,7; насос ручної РПН 1,3/30; морозильник «Смоленськ».
Рис.1. Універсальний контейнер 1СС
Усередині контейнер розділений перегородкою з розсувними дверима, що утворює два окремі приміщення: - кухню для приготування їжі і випічки хліба; - склад для перевезення намету, устаткування їдальні і приладдя. Кухня мобільного пункту харчування забезпечує стійку роботу: а) при висоті над рівнем моря до 3000 м; б) при температурі довкілля від - 30 до +40 ºС.
Рис.2. Схема розгортання елементів мобільного пункту харчування на місцевості
Конструкція пункту харчування забезпечує: -захист від атмосферних опадів (дощу, снігу, граду і тому подібне); -захист від температурних коливань; -можливість світломаскування; -вентиляцію і освітлення.
Фото.2. Тепловий блок МПП-120
Фото. 3. Роботу МПП-120 забезпечує електростанція "Вепр" АДП 6,5/3,2 - T400/230 ВЯ-Б
Вентиляція контейнера пункту харчування забезпечує видалення газів і пари при роботі теплових апаратів через вікна, що відкриваються, і люки. Освітлення усередині контейнера пункту харчування на робочих місцях: - природне - через вікна, не менше 100 люкс в денний час доби; - штучне - із застосуванням електросвітильників, встановлених в контейнері, не менше 75 люкс і від гасового ліхтаря, не менше 3...5 люкс на горизонтальній площині при висоті 1 м над підлогою на відстані 0,5 м від корпусу контейнера. Електропостачання пункту харчування, універсальної кухонної машини, освітлення, опалювача, морозильника, сигналізації, і інших встановлюваних споживачів електроенергії можуть здійснюватися від зовнішньої мережі змінного струму, електроагрегату, від двох акумуляторних батарей, підключених до контейнера.
До складу кухні входить: а) теплове устаткування; б) система паливна; в) система водопостачання; г) допоміжне устаткування; Теплове устаткування кухні монтується усередині контейнера.
Теплове устаткування кухні забезпечує: - приготування їжі з двох страв, кип’ятку і випічку хліба; -приготування гарячої води для технологічних потреб (миття посуду, кухонного обладнання, котлів і тому подібне); -відведення води з котла першого, другої страви через крани; -відведення пари від котлів назовні контейнера через систему паровідводів при закритих кришках котлів; -очищення вогнищ, котлів і димарів від сажі і технічне обслуговування в польових умовах.
Система паливна забезпечує: -роботу форсунок не менше семи годин без дозаправки системи паливом; -подачу палива до форсунок по паливопроводам під тиском 0,05-0,2МПа (0,5-2,0 кгс/см2); -аварійне скидання тиску; -очищення палива, що поступає до форсунок; -заливання палива; -контроль за рівнем палива у баках; -технічне обслуговування в польових умовах.
Фото. 4. Їдальня каркасного типу столешниці столів кріпляться до вертикальних стійок
Система водопостачання забезпечує: - можливість наповнення і короткочасного зберігання води у баках, котлах і водонагрівачі; - можливість подачі води від бака у водонагрівач; - можливість подачі води від водонагрівача до ванни для миття посуду; - контроль за рівнем води у баку і водонагрівачі; - можливість зливу води з бака і водонагрівача самопливно; -технічне обслуговування системи в польових умовах. Електроустаткування забезпечує освітлення контейнера і роботу устаткування від електроагрега і зовнішніх джерел. До складу електроустаткування входять: - джерела живлення (дві акумуляторні батареї 6СТ-75); -система освітлення і світломаскування; -опалювальна установка. Їдальня пункту харчування є наметом з тамбуром на розбірній основі (каркасі), що примикає в розгорнутому положенні до контейнера, і забезпечена гірляндою з чотирьох світильників та двома опалювальними установками.
Технічні характеристики електростанції Вепр АДП 6,5/3,2-T400/230 ВЯ-Б
Номінальна потужність, кВт
3.2 кВт (1 фаза) / 6.5 кВт (3 фази)
Максимальна потужність, кВт, не більше
3.5 кВт (1 фаза) / 7.2 кВт (3 фази)
Сила струму, А
13.5 А
Тип генератора
трифазний, щітковий компаунд
Двигун
4-х тактний, дизельний
- марка двигуна
Yanmar L100AE
- кількість циліндрів
одноциліндровий
- вид охолодження
з повітряним охолодженням
Старт двигуна
ручний стартер
Паливний бак, л
12.5 л
Вид палива
дизельне
Витрата палива, л/год.
1.83 л/год.
Питома витрата палива, г/кВт*год.
250 г/кВт*год.
Час роботи без дозаправки, год.
6.8 годин
Напруга, В
230/400 В
Габарити
820х550х700 мм
Вага
93 кг
Зовні їдальні встановлюється кип'ятильник переносний ПНК-2-01 з колонкою паливної КТ-24, працюючий на дизельному паливі. До складу їдальні входять: - намет каркасного типу; - столешниці для їжі; - система опалювання приміщення (два опалювача ОВ-65В); - світильники для освітлення приміщення (чотири світильники).
У похідному положенні, при транспортуванні, складові частини і комплектуючі їдальні укладаються і закріплюються в складі корпусу. Допоміжне устаткування кухні пункту харчування забезпечує: - можливість розміщення і зберігання продовольства у розмірі однієї сутодачи; - можливість розміщення комплектів запасних виробів і приладдя (ЗІП), кухонного інвентарю і приладдя кухні, спецодягу і зброї в спеціально відведених місцях.
Технічні характеристики мобільного пункту харчування МПП-120
Основні параметри і розміри пункту харчування МПП-120
Значення показника
Кількість тих, що харчуються, чол.
120 у 3 зміни
Кількість місць їжі (в їдальні)
40
Кількість обслуговуючого персоналу, (включаючи водія), чол.
3
Час розгортання пункту харчування в робоче положення (без заправки водою і паливом), хв.
60
Час згортання пункту харчування в похідне положення, хв.
35
Режим харчування
триразовий
Запаси, що возяться :
- води, л.
865
- палива (включаючи дві каністри по 20 л.), л.
94
Кількість теплових блоків, шт.
2
Місткість, повна/корисна, л.:
- котла для першої страви
133/110
- котла для другої страви (4 котли по 17л.)
68/60
- котла для третьої страви
80/70
- паливних баків
54
Час нагріву води в об'ємі корисної місткості від 10°С до кипіння на дизельному паливі, хв.:
- у котлі для перших страв
60- 70
- у котлі для других страв
100- 120
- у котлі для третіх страв
100- 110
Час нагріву води в об'ємі корисної місткості котлів від 10°С до кипіння на твердому паливі, хв.:
- у котлі для першої страви
65- 70
- у котлі для третьої страви
80- 85
Робоча температура пекарних камер при випічці хліба, °С
200- 240
Час розпалювання форсунок, хв.
8- 10
Витрата палива на кухню, кг/ч :
- дизельного
8
- дров вологістю 30%
20- 25
Робочий тиск в паливній системі, МПа (кг/см2)
0,05- 0,2 (0,5- 2,0)
Кількість пекарних камер, шт.
2
Кількість хлібопекарських форм, що одночасно знаходяться в пекарних камерах, шт.
24
Кількість хлібопекарських форм, що одночасно знаходяться в розстійній камері, шт.
24
Час виходу на режим випічки хліба :
- на дизельному паливі, хв.
23- 29
- на дровах, хв.
19- 22
Температура в розстійній камері, °С
30- 40
Температура в контейнері при випічці хліба, °С
30- 35
Маса хліба, що випікається, за один подооберт, кг:
- з борошна житнього (маса буханця 1,7 кг)
40,8
- з борошна пшеничного (маса буханця 1,2 кг)
28,8
Тривалість подооберта випічки хліба, мін
60- 70
Джерела електроенергії :
- від зовнішньої мережі змінного струму напругою, В
380/220,24
- від акумуляторних батарей, В
24
- від електроагрегату, ВМаксимально споживана потужність, кВт
380/2206,5
Тип модулів пункту харчування :
- контейнер для приготування їжі і випічки хліба
Контейнер 1СС ГОСТ 18477-79, цільнометалевий з теплоізоляцією
- їдальня для приймання їжі
Наметового типу на каркасній основі
- транспортний засіб
Причіп-контейнеровоз СЗАП- 8357А/11
Час заповнення системи водопостачання
ручним насосом РПН- 1,3/20 (2 чол.), хв:
35
Час зливу води, мін:
30
Висота теплових блоків, мм:
- для першого і другої страви
1200
- для випічки хліба
1414
Висота робочих столів, мм
850
Ширина проходу між столами, мм
900
Внутрішні розміри контейнера, мм:
- довжина
5897
- ширина
2340
- висота
2390
Габаритні розміри пункту харчування в похідному / робочому положенні, мм:
- довжина
8260/12540
- ширина
2480/6330
- висота
4100/4085
Маса пункту харчування в похідному положенні (без заправки водою і паливом), кг
5900
Маса пункту харчування в похідному положенні на причепі, кг
9400
Способи транспортування
- автомобільним тягачем
- залізничним транспортом
- водним транспортом
Вписуваність в габарит по ГОСТ 9238-83
02- ВМ
Показники надійності і довговічності:
- середній ресурс напрацювання, годин
400
- середній термін збережуваності, не менше, років
12
- середній ресурс напрацювання до середнього ремонту, годин
2500
- середній ресурс напрацювання до капітального ремонту, годин
5000
Комплектність пункту харчування МПП-120
Позначення
Найменування
Кіл-ть
Позначення місця укладання або пакувального
1
2
3
4
МПП-120А00.00.000
Мобільний пункт харчування
1
Каркас намету
1. МПП-120А.02.01.01.000
Стійка
2
Касета для приладдя
2. МПП-120А.02.01.02.000
Стійка
1
теж
3. МПП-120А.02.01.01.000-01
Стійка
1
теж
4. МПП-120А.02.01.03.000
Стійка
5
теж
5. МПП-120А.02.01.04.000
Стійка
12
теж
6. МПП-120А.02.01.05.000
Розкіс
5
теж
7. МПП-120А.02.01.06.000
Розкіс
1
теж
8. МПП-120А.02.01.07.000
Зв'язок
30
теж
9. МПП-120А.02.01.800
Столешниця
20
Склад ніша
10. МПП-120Л.02.01.00.001
Притиск
2
Касета для приладдя
11.МПП-120А.02.01.00.002
Притиск
2
теж
Намет
1. МПП-120А.02.02.00.000
Шар зовнішній
1
Брезент для упаковки шарів ПТ-250.09.00.00.000
2. МПП-120А.02.03.00.000
Рама
6
Касета для рами підрамників УСТ-56.00.000
3. МПП-120А.02.05.00.000
Відтяжка
16
Мішок для упаковки такелажу УСТ-56.21.00.000
4. ПКС-2М.35.28
Кілок
16
Ящик для укладання кілків П-10.00.000 А
Комплект засобів укладань намету
1. МПП-120А.05.30.000
Касета-стелаж для приладдя (для укладання їдальні при транспортування)
1
Контейнер
2. П-10.00.00А
Ящик для укладання кілків
1
Касета-стелаж для приладдя
3. ПТ-25009.00.000
Брезент для укладання шару
1
теж
4. ВУСТ-56.21.00.000
Мішок для укладання такелажу
1
Склад ніша
5. ВУСТ-56.22.00.000
Касета для рам і підрамників
1
Касета-стелаж для приладдя
Устаткування їдальні
1. П-2804-00.000
Стіл складаний
10
Контейнер
2. Н-2570.00.000
Стілець складаний
40
Контейнер-склад
3. ПНК-2.00.00.001 з форсункою ФК-01 і колонкою КТ-24
Кип'ятильник переносний
1
теж
4. МПП-120А.06.00.000
Установка опалювача їдальні
2
теж
5. МПП-120А.01.00.500
Гірлянда на 4 світильники
1
теж
КОМПЛЕКТ СКЛАДОВИХ ЧАСТИН КОНТЕЙНЕРА (КУХНІ) ЗНІМНІ ЧАСТИНИ
1. МПП-120А.30.60.000
Сходи
1
Контейнер-склад на дверях
2. ПАК-200М.10.10.000
Дефлектор
1
Теж
3. КВК130.04.00.300
Труба (подовжувач туби димової)
1
Контейнер-склад
4. ТУ 16.563.014-70
Батарея 6СТ-75
1
Склад - акумуляторний ящик
5. МРХТО-53.14.17.000
Штир заземлення
1
Контейнер під ванною
6. ПАК-200МХ-10.50.000
Штир заземлення
1
теж
7. МПП-120А.01.00.200
Кабель введення
1
Контейнер-склад
8. "ВЕПР"
Електроагрегат дизельний
1
Контейнер склад
9. МПП-120А.05.08.000
Установка опалювачя ОВ-65В
1
Контейнер-склад
Устаткування, кухонний посуд і інвентар
1.
Чайник нерж. 3 л.
6
Ящик навісний
2. ПШ-4-01.00(нерж.)
Підставка під чайник
6
Ванна
3.
Каністра (бідон) 10 л для рослинної олії
1
теж
4.
Каструля алюмінієва 40-50 літрів
2
Контейнер
5.
Каструля алюмінієва 10 л.
2
теж
6. ПН-11.000
Тарілка дрібна
150
Шафа для діжей
7. ПН-10.000
Миска
120
-"-
8.
Кухоль емальований 0,3 л
125
-"-
9. ПЭ-4Ш.00.00.006
Деко
4
Контейнер-склад
10.
Ложка столова нерж.
125
Контейнер ящик
11. ЛЧ-02
Ложка чайна нерж.
125
-"-
12
Вилка столова нерж.
125
-"-
13
Ніж столовий нерж.
125
-"-
14. ПН-6.00-02
Прилад для спецій
20
-"-
15.
Ніж кухонний
3
-"-
16.
Ніж овочевий
2
-"-
17.
Ніж хлеборізний
2
-"-
18. ТНП-76.00
Ложка розливальна нерж. (0,25л)
4
-"-
19. К-01М
Консервовідкривач
1
-"-
20. ПС-1.000
Піднос
50
Шафа для котлів
21.
Рушник
5
-"-
22.
Серветка (тканинна)
150
-"-
23. ПАК-200.00.00.501
Веселка
1
Зліва від теплового блоку
24. ВТ-1
Вилка транжирна
1
Шафа для приладдя
25. ПК-УП-53.00.00.000
Вилка для виймання м'яса
1
Зліва від теплового блоку
26. МПП-120А.00.00.201
Лінійка мірна
1
Теж
27. ТНП-91.00.000
Черпак 1,5 л (нерж )
1
-"-
28. ЛК-00
Лопатка кулінарна
1
Шафа для приладдя
29. ІН-1
Дошка обробна
4
Шафа для приладдя
30. 12НП
Шумівка
1
теж
31. КП-125.95.010
Щітка для миття котлів
1
теж
32. ПХБ-0,4.42.01.000
Лоток з інвентарем
1
Контейнер ящик
33. КХА-53.00.00.720
Лоток для хліба
1
За тепловим блоком
34. ГЖМ-150.06.26.000
Дошка для вибивання хліба
Шафа для приводу
35. ПКМ-150.00.09.100А
Касета для пекарних форм
4
Розстійна камера
36. ХП-0,4.00.00.100
Діжа з кришкою
4
Контейнер
37. ПХП-0,4.01.25.100
Форма хлібопекарська
48
Тепловий блок
38. ПКМ-150.06.52.100
Котел 15 л.
4
Контейнер
39.
Каструля 20 л.
2
теж
40. УКМ-07
Машина кухонна універсальна
1
Контейнер (закріплена)
41.
Морозильник «Смоленськ»
1
Контейнер
Запасні частини
1.
Комплект ЗІП із складу ОВ65
1
Під ванною
2.
Комплект змінних і запасних частин УКМ-07
1
Контейнер
3.
Комплект ЗІП із складу «ВЕПР»
1
Під ванною
4. ФК-01.00.000
Форсунка кухонна, у тому числі:
3
Ванна
ФК-01.00.008
Сопло газове
6
теж
ФК-01.00.009
Шайба
6
теж
КП-130.02.310
Голка для чищення сопла
6
теж
ГОСТ 1779-83
Шнур азбестовий ШАОН3
2,5 м
5. ПП-40.10.150
Форсунка ФК-02 кухонна, у тому числі:
2
Ванна
ФК-02.00.005
Сопло газове
4
теж
ФК-02.00.006
Шайба
4
теж
КП-130.02.310
Голка для чищення сопла
4
теж
6. ГОСТ 2405-88
Манометр МТП 60/1
1
Ящик ЗІП
7. ТУ 206 БССР 50
Краник прохідний пробкового типу ППБ-1
1
теж
8. ПАК-200.02.00.016
Грати колосникові
1
Між тепловими блоками
9. ПАК-200М.14.00.011
Прокладка
3
Ящик ЗІП
10. ПАК-200М.14.02.001
Муфта
3
теж
11.
Лампа автомобільна А24-21 ГОСТ-2023-88
6
Ящик ЗІП
12. ПАК-200М. 13.06.003-01
Скло водомірне
1
Ванна
13. ПАК-200.15.100
Ключ дверний
2
Ящик ЗІП
14. ТПГ-100 ЭК
Термометр манометричний
1
Ванна
15. ТУ 25-2021.010
Тонометр з межею вимірів від 0°С до 100°С
1
теж
16. Л11 - 0,4.01.25.100
Форма хлібопекарська
24
Розстійна камера
Інструмент
1. ГОСТ 2839-80
Ключ гайковий 7811-0021 НС1 15хр (12x14)
1
Сумка інструментальна
ГОСТ 2839-80
Ключі гайкові : 7811-0023 НС1 15хр (17x19)
1
теж
ГОСТ 2839-80
7811-0025 НС 1 15хр (22x24)
1
теж
ГОСТ 2839-80
7811-0041 НС1 15хр (27x30)
1
теж
ГОСТ 2839-80
7811-0043 НС1 15хр (32x36)
1
теж
2. РМТП 10.10.006
Напилок тригранний у зборі, у тому числі:
ГОСТ 1465-80
Напилок 2821-0067 в тому числі:
1
теж
РМТП 01.00.316
Ручка
1
теж
РМТП 01.00.317
Кільце
1
-"-
3. ГОСТ 5547-86
Плоскогубці 7814-0092 Ц15хр
1
теж
4. ГОСТ 2310-77
Молоток 7850-0103
1
теж
5. ГОСТ 17199-88
Викрутки:
7810-0397 Ц15хр
1
теж
7810-0991 Ц15хр
1
теж
6. А1 ГОСТ 18578-89
Сокира будівельна
1
Склад на дверях
7.
Пила поперечна дворучна у зборі, у тому числі:
теж
Пила 3800-0001
1
теж
РМТП 01.06.083
Ручка
2
На пилі
8.
Лом Л024
1
Склад на дверях
9. ГОСТ 19596-87
Лопата ЛКО-4-130
1
Склад на дверях
10. ГОСТ 11401-75
Кувалда 1212-0004 (кг)
1
Контейнер
Приладдя
1. ПП-170.738.27.060
Сумка інструментальна у тому числі:
1
Ванна
2. ТУ 25-06.1118
Вагии товарні РП-15 Ш13
1
теж
3. 60-248
Відро оцинковане
2
Під ванною
4. ПАК-200.00.510-01
Воронка з сіткою (для заливки палива)
1
теж
5. ПАК-200.00.510
Воронка з сіткою (для заливки води)
1
теж
6. КС-20 ГОСТ 5105
Каністра 20л для рідкого палива
2
Контейнер
7. РОТУ 14-02 318
Насос автомобільний з шлангом РН-1-39.17.010
1
Ванна
8. ПАК-170.02.11.000
Дверці топки
3
Контейнер за тепловими блоками
9. ПП-40.17.001
Коцюба
1
теж
10. ТУ-22-150-128
Вогнегасник ОУ-2
1
Закріплений на лівій стороні контейнера
11. АВ-411.00.00.000
Аптечка військова
1
Закріплений над дверима бічними
12. ГОСТ 18698-79
Рукави гумовотканинні для води напірні В(11) -10-18-29-У
Контейнер
L=2м
1
L=6м
1
13.
Килимок гумовий 500x500
1
Контейнер
14.
Рукавиці брезентові
4 пари
Ванна
15.
Годинник - будильник
1
Стіл-шафа
16.
Термометр кімнатний ТБ-2
1
Ванна
17. ТУ 14-11-175
Ліхтар гасовий вітростійкий
1
Закріплений на лівій стороні контейнера
18. ПАК-20.00.000-01
Гамак
2
Склад-ніша
Документація
1. МПП-120А.00.00.000 РЭ
Керівництво по експлуатації МПП-120 А
Морозильник «Смоленськ»
2.
Паспорт на колонку паливну КТ-24
1
Колонка КТ-24
3.
Паспорт на вогнегасник ОУ-2
1
теж
4.
Паспорт на манометр
1
теж
5. РПН-1,3/30
Паспорт на насос водяний
1
Морозильник «Смоленськ»
6. В-65В
Комплект технічної документації на опалювач
1
теж
7. ФК-01
Паспорт
1
теж
8. ФК-02
Паспорт
1
теж
9. УКМ-07
Комплект технічної документації на універсальну кухонну машину
1
теж
10.
Паспорт на морозильник «Смоленськ»
1
Морозильник «Смоленськ»
11.
Комплект технічної документації на електроагрегат «ВЕПР»
1
теж
12. ПНК-2.00.000-01
Паспорт на кип'ятильник переносний ПНК-2
1
теж
13.
Паспорт на щит живлення До-131.37.20.00
1
теж
14. 37.60.00 ДО ТОВ
Паспорт на щит з автоматичним захистом
1
теж
15.
Інструкція з експлуатації батарей акумуляторних
16.
Керівництво по експлуатації вимірника-регулятора ТРМ 1