Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(хлібопекарні блоки автомобільні і причіпні, хлібопекарні печі причіпні й переносні, агрегати тістовиготовлення причіпні, машини просіювальні, тісторозподільні й тістоформувальні переносні та інше)
(авторефрижератори, причепи-рефрижератори, автофургони і причепи-фургони хлібні, ізотермічні і комбіновані, причепи-склади, причепи-контейнери, автоводоцистерни, причепи-цистерни для води, цистерни переносні для води та інше)
Переносна хлібопекарська піч ПХП-0,4 призначена для випікання пшеничного, житньо-пшеничного, і житнього хліба в польових умовах. За конструкцією ПХП-0,4 відноситься до печей безперервної дії з канальним обігрівом пекарної камери. Піч складається з каркаса, вогнища, димової труби, водогрійного бака і пекарної камери для розміщення хлібопекарських форм (рис. 1). Піч ПХП-0,4 може опалюватися як твердим паливом (дрова), так і рідким – (гас, дизельне пальне). Для згоряння рідкого палива печі надається або паливна колонка КТ-24, або спеціальний пристрій (рис. 2), який складається з газоутворюючої форсунки, паливної колонки з двома паливними резервуарами (ємність кожного резервуара 24 л), з ручним насосом і паливопроводом. Форсунка КГФ-4М ( або ФК-02) працює за принципом випаровування палива в трубках випарника і горіння його у вигляді факела. Труби випарника для збільшення випаровування заповнені металічними стрижнями з дроту. Піч ПХП-0,4 серійно випускається 111 воєнним заводом м. Брянськ (Росія). Завод-виробник (111 в/з) здійснює виготовлення і постачання печі замовнику у чотирьох модифікаціях: 1) ПХП-0,4 (повна комплектація, переносна піч з наметом УСТ-56) - саме про неї Ви зараз читаєте на цьому сайті. 2) ПХП-0,4д (не комплектується наметом УСТ-56 і слугує для використання у стаціонарних умовах (д - удома)). 3) ПХП-0,4г (комплектується газовим пальником для спалювання природнього газу). 4) ПХБ-0,4 (причіпний хлібопекарний блок, ПХП-0,4 встановлена у кузові-фургоні КП-2 на шасі причепа 2-ПН-2).
Фото. 1. Форми для випікання хліба в переносній хлібопекарній печі ПХП-0,4
Паливний шланг на кінці з’єднання до форсунки має металічну трубку для від’єднання його від гарячих поверхонь форсунки і печі. Кількість пального яке спалюється форсункою, залежить від ступеню відкриття голкою отвору в соплі форсунки і від величини тиску в паливному резервуарі. Піч для випікання хліба ПХП-0,4 і додане їй обладнання розміщується в наметі УСТ-56 (уніфікована санітарно-технічна) із врахуванням якнайліпшого ведення технологічного процесу випікання хліба (рис. 2, фото до рис. 2).
Рис. 2. Приблизний варіант розміщення обладнання ПХП-0,4 у наметі: 1 – намет УСБ-56; 2, 20 – ящики для інвентарю і приладдя; 3 – вага важільна польова; 4 – табурет складний; 5 – шафа для бродіння; 6 – рукомийник; 7 – вогнегасник ОУ-2; 8 – цистерна для води ЦВ-4; 9 – машина для замісу тіста; 10 – ємність для води; 11 – піч для випікання хліба; 12 – ліхтар гасовий 7Ф-1; 13 – стіл для вибивання хліба з форм; 14 – ящик для пального; 15 – колонка паливна; 16 – піч чавунна для обігріву з іскрогасником; 17 – сито ручне; 18 - піддон для борошна; 19 – вага товарна; 21 – табурет, що складається
Фото до рис. 2. Варіант розміщення устаткування, приладдя, інвентарю, що йде в комплекті з ПХП-0,4
Дозування сировини робиться мірними місткостями за загальним принципом.Комплект устаткування, приладдя, інвентарю (діжі, місткість для води, місткість для борошна тощо) забезпечує виконання усіх операцій по приготуванню тіста і випіканню хліба. Устаткування, приладдя, інвентар хлібопекарні упаковується в три тарні ящики. Компонування устаткування хлібопекарні забезпечує вільний доступ для обслуговування і ремонту, а також дотримання заходів безпеки, виробничої санітарії і гігієни. Принцип роботи побудований на тому, що при спалюванні пального димові гази, проходячи з топки та омиваючи знизу і зверху пекарну камеру, віддають тепло її стінкам, тим самим забезпечують створення в пекарній камері необхідну температуру для випікання хліба. Топкова камера розташована у нижній частині печі. Топкова камера обладнана газоутворюючою форсункою КГФ-4М, яка зазвичай працює на рідкому паливі (гас, дизельне паливо). Пекарна і розстойна камери з’єднуються між собою і атмосферою за допомогою бічних вертикальних газоходів. Це дозволяє плавно регулювати температуру, вологість в пекарній і розстойній камерах. Для контролю за температурою в середині пекарної камери встановлений термометр, шкала якого виведена назовні. Топкова і пекарна камери зовні ізольовані і захищені облицювальними листами. У верхній частині печі (над пекарною камерою) встановлена розстойна шафа, в якій здійснюється розстойка тіста у формах. Для зручності обслуговування форми з тіста у шафі встановлюються на направляючі кутники. Для регулювання температури в середині шафи встановлені два шибери. Розстойна шафа виготовлена з нержавіючої сталі у формі паралелепіпеда. За розстойною шафою над пекарною камерою знаходиться бак для води. В середині бака проходить патрубок, який знизу з’єднується з верхнім каналом пекарної камери, а зверху – з димовою трубою. Залив води в бак здійснюється за допомогою насоса „Родничок” через боковий штуцер або через патрубок парового клапана, розташованого на його верхній стінці. Контроль за температурою води в середині бака здійснюється за допомогою ручного скляного термометра в металевій оправі, розташованого з лівого боку печі. Вода в середині бака нагрівається за рахунок передачі тепла від димових газів, які проходять в середині патрубка. Димова труба складається із стаціонарної частини, закріпленої на водогрійному баку, і телескопічної труби. Телескопічна труба закріплюється на даху кузова-фургона, а при транспортуванні блока закріплюється хомутом до даху фургона. Робота печі ПХП-0,4 (ХПК-0,4) здійснюється наступним чином. У водяний бак заливають воду до верхнього рівня мірної скляної трубки. Потім, при роботі на рідкому пальному, за допомогою автомобільного насоса закачують повітря у ресивер, розташований на передній торцевій стінці кузова. Тиск у ресивері доводять до 1,5-2,5 кг/см², що перевіряється за допомогою манометра, розташованого на лівій боковій стінці кузова, в пульті керування паливною системою. Потім закривають кран ввідної повітряної магістралі, відкривають кран, з’єднуючий ресивер і бак пального. Тиск повітря в середині паливного бака повинен бути в межах 1,5-2,5 кг/см². Після вирівнювання тиску у ресивері і паливному баку краник закривають. Відкривають кран на паливопроводі і виконують розпалювання форсунки. Доводять температуру у пекарній камері до 270°С. Після розстойки форми з тістом встановлюють в середину пекарної камери на направляючі кутки. Через 45-50 хв. випечений хліб виймають з печі, виймають з форм на кронштейні, змащують водою верхню скоринку і укладають у лотки. Лотки з хлібом встановлюють на стелажі.
Технічні характеристики ПХП-0,4
ПОКАЗНИКИ
Значення показника
Кількість обслуговуючого персоналу
- в зміну (пекар і підсобний робочий), чол.
2
Виробнича потужність з виготовлення хліба за добу:
- з борошна житнього обойного (буханка вагою 1,7 кг) при 16 підобертах, кг
435
- з борошна пшеничного 1-го ґатунку (буханка вагою 1,2 кг) при 16 підобертах, кг
307
Виробнича потужність з виготовлення хліба за один підоберт, кг:
- з борошна житнього обойного (буханка вагою 1,7кг), кг
27,2
- з борошна пшеничного 1-го ґатунку (буханка вагою 1,2 кг), кг
19,2
Кількість пекарних камер, шт.
1
- площа пекарної камери,м2
0,16
Кількість розстойних камер, шт.
1
- площа розстойної камери,м2
0,16
- кількість хлібопекарських форм, що вміщує одночасно пекарна і розстойна камера, шт.
16 і 16=32
Витрата палива на один підоберт, кг:
- дизельного (гасу)
1,3-1,5
- твердого (дрова середньої вологості 21-33%)
3-4
Витрата води на випічку 1 кг хліба, включаючи технологічні потреби, л
1
Робоча температура пекарної камери при випіканні хліба, °С:
- з житнього борошна
250-290
- з борошна пшеничного 1-го ґатунку
220-250
Час виходу печі на робочий режим, хв.
40-60
Температура у розстойній камері, °С
30-40
Габаритні розміри, мм:
- довжина
1330
- ширина
910
- висота:
у похідному стані
1614
у робочому стані
4000
Маса печі, кг
360
Підбірка фотографій:
Фото. 2. Загальний вигляд печі ПХП-0.4, на дверцятах розстойної шафи табличка 111 воєнного заводу
Фото. 3. Після заповнення водогрійного бака водою проводиться розпалювання форсунки ФК-02
Фото. 4. Для збирання пального, що може витікати при розпалюванні внизу встановлюється піддон
Фото. 5. В пекарній шафі змонтовані напрямні уздовж яких форми з тістом просуваються в середину камери
Фото. 6. Термометр водогрійного бака ПХП-0,4
Фото. 7. Термометр, що показує температуру усередині пекарної камери ПХП-0,4