Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
(універсальні кухонні машини, машини для чищення картоплі, для нарізання овочів, шинкувальні машини, м’ясорубки, машини для формування і панірування котлет, хліборізки, рибочистки, збивальні машини, машини для миття посуду та інше)
Казани для приготування їжі електричні КПЕ-60, КПЕСМ-60 (КПЕ-40) призначені для приготування перших і других страв, гарнірів, соусів, киселів і інших страв. КПЕ-60, КПЕСМ-60 (КПЕ-40) відносяться до казанів з непрямим обігрівом, які складаються з варильної судини і корпусу, простір між якими є пароводяною сорочкою, що заповнюється до певного рівня водою. Таким чином, нижня частина цих казанів є парогенератором в якому розміщені трубчасті електронагрівачі (ТЕНи). Казани з непрямим обігрівом
КПЕ-60 (КПЕ-40) забезпечуються регулюючою і запобіжною арматурою,
оскільки працюють при підвищеному тиску в сорочці до 0,5 кгс/см2.
Арматура цих казанів складається з манометра, крана рівня,
наповнювальної воронки, подвійного запобіжного клапана (мал.1.).
Наповнювальна воронка служить
для заповнення парогенератора водою. Вона забезпечена замочним краном,
фільтрувальною сіткою і кришкою. Замочний кран наповнювальної
воронки у цих казанів слугує також для випуску повітря з пароводяної
сорочки. Електричні казани для варки їжі
залежно від конструкції можуть бути такі, що перекидаються місткістю 40
і 60 л і стаціонарні місткістю 100, 160 і 250 л. Крім того, останнім
часом в їдальні почали поступають казани секційні модульовані перекидні
місткістю 60 л
(КПЕСМ-60). Казани
КПЕ-40 і КПЕ-60 обидва перекидаються, мають однакову конструкцію і
відрізняються один від одного лише місткістю варильної судини. Виговлялись вказані марки котлів Ярославським заводом холодильних машин. Подвійний запобіжний клапан встановлюється на парових сорочках теплового устаткування і виконує дві функції: випускає пару з парової сорочки устаткування в атмосферу у разі підйому тиску пари понад допустимий і впускає повітря всередину сорочки у разі утворення в ній вакууму. При збільшенні тиску пари в сорочці понад допустимий, долаючи вагу вантажу 5, паровий клапан 3 піднімається і надлишок пари виходить в повітря через отвір 4.
Мал. 1. Подвійний запобіжний клапан: 1 - клапан вакуумний; 2- корпусу клапана; 3 - клапан паровий; 4 - отвір для виходу пари; 5 - вантаж; 6 - кожух
Маса вантажу подвійного запобіжного клапана розрахована на максимально допустимий тиск в сорочці казана. При виникненні вакууму в сорочці устаткування підводиться вакуумний клапан 1, внаслідок чого повітря з атмосфери поступає в сорочку, зменшуючи в ній глибину вакууму. Казан (мал. 2) складається з варильної судини 13 з пароводяною сорочкою і кришкою, облицювання 6, станини 26, контрольно-вимірювальної арматури 21, колонки водопостачання 9 і станції управління. До варильної судини приварений корпус казана, до фланця якого прикріплено на болтах знімне дно 4. У знімне дно вмонтовано три трубчасті електронагрівачі 3. Замкнутий простір між варильною судиною, корпусом казана і знімним дном є пароводяною сорочкою. На варильну судину надіті обтічник 14 і облицювання 6. Простір між облицюванням і корпусом казана заповнений теплоізоляцією. Знизу зовнішній кожух закритий дном 2. Казан за допомогою цапф 7 і 22 закріплений на чавунній вилкоподібній станині. На одній із стійок станини є черв'ячний поворотний механізм для перекидання казана, що складається з черв'ячного колеса 23, черв'яка 24 і маховика з ручкою. Через праву цапфу 22 проходить трубка 25, що сполучає парову сорочку з вузлом контрольно-вимірювальної арматури 21, укріпленим на правому підшипнику. Арматура складається з воронки 17 з краном, що слугує для заливу води в пароводяну сорочку; манометра електроконтактного 16, який здійснює автоматичне перемикання з сильного нагріву на слабкий і назад при заданому тиску; запобіжного клапана 18, тиску, що спрацьовує при перевищенні, в пароводяній сорочці понад 0,5 кгс/см2. У нижній частині казана встановлений контрольний кран 27, який сполучений штуцером з пароводяною сорочкою і служить для контролю верхнього рівня води, що заливається в сорочку. Рівень води не повинен бути нижче за рівень краника і нижче за рівень електронагрівачів. Нижній граничний рівень води в сорочці контролюється спеціальним електродом, що забезпечує автоматичний захист трубчастих електронагрівачів від «сухого ходу», тобто від можливого їх включення у випадках повного або часткового оголення при недостатній кількості води в сорочці. При недостатньому рівні води на станції управління спалахує червона лампочка.
Принцип роботи казана заснований на непрямому обігріві вмісту варильної судини парою, що отримується при нагріві води в сорочці трубчастими електронагрівачами, що повністю виключає пригорання продуктів. Разом з тим для підвищення якості їжі і економії електроенергії автомата регулювання нагріву казана розрахована на два режими. Режим I — доведення вмісту казана до кипіння на повній потужності, а потім автоматичне перемикання її на 1/6 потужності. Цей режим використовується при варінні супів, борщів і інших рідких блюд. Режим II — доведення вмісту казана до кипіння на повній потужності, а потім відключення її від електромережі і доварювання їжі за рахунок закумульованого тепла. Цей режим використовується при варінні круп'яних виробів, макаронів, овочів і кип'ятінні молока. Казан секційний модульований КПЕСМ-60 (фото. 3).
Двохстінний казан встановлений в облицювання прямокутного перетину. Замкнутий простір між варильною судиною і корпусом казана є пароводяною сорочкою. Між облицюванням і корпусом казана розташована теплоізоляція. Казан за допомогою порожнистих цапф, що спираються на підшипники ковзання, закріплений на чавунних кронштейнах, змонтованих усередині двох тумб. Тумби кріпляться до рами, що має регульовані по висоті ніжки. У іншому конструкція казана аналогічна конструкції казана КПЕ-60. Казан працює в двох режимах так само, як і казани КПЕ-40 і КПЕ-60. Його можна встановлювати разом з іншим модульованим устаткуванням в технологічні лінії пристінного або острівного розташування. Разом з казаном встановлюється місцеве вентиляційне відсмоктування, яке кріпиться до нього болтами і з'єднується із загальною системою вентиляції.
Технічні характеристики казанів для варки їжі КПЕ-40, КПЕ-60 (КПЕСМ-60)
ПОКАЗНИК
Марка казана
КПЕ-40
КПЕ-60
КПЕСМ-60
Корисна місткість казана, л .
40
60
60
Час закипання вмісту казана, хв.
40
45
45
Кількість ступенів нагріву
2
2
2
Кількість трубчастих електронагрівачів, шт
3
3
3
Споживана потужність, кВт:
максимальна
7,5
9,5
9,5
мінімальна
0,8
1,0
1,0
Електроживлення від мережі
Змінний трьохфазний
Напруга, В
220/380
220/380
220/380
Робочий тиск в пароводяній сорочці, кгс/см2
0,4
0,4
0,4
Габарити, мм:
довжина
945
945
1050
ширина
640
640
900
висота
1130
1130
1160
Маса, кг
102
108
180
Підбірка фографій:
Фото. 5. КПЕ-60 виробляється у м. Ярославлі
Фото. 6. Зверху КПЕ-60 накривається кришкою
Фото.7. Знизу в КПЕ-60 вкручений кран рівня води в пароводяній сорочці
Фото.8. Спирається КПЕ-60 на чавунну основу круглої форми з трьома отворами для фундаментних болтів
Фото. 9. Вузол контрольно-вимірювальної арматури КПЕ-60 до якого кріпиться манометр електроконтактний, воронка наповнювальна, клапан подвійний запобіжний
Фото. 10. Варильна судина КПЕ-60 виконана із нержавіючої сталі
Фото. 11. Черв'ячне колесо дозволяє перекидати котел для зливання його вмісту
Література
1. Эксплуатация оборудования столовых воинских частей, руководство, М.:Воениздат, 1981. – 384 с.