Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Машини тістомісильні
ТММ-1, ТММ-1М як і машини марки "Стандарт" призначені для приготування
однорідної маси з ряду компонентів (води, муки, дріжджів, цукру, солі,
масла і ін.), а також для додання їй певних механічних властивостей.
Конструкції цих машин аналогічні, але відрізняються механізмом
приєднання діжі. Машина ТММ-1М cерійно виробляється на виробничих
потужностях відкритого акціонерного товариства "Сміламаш" у м. Сміла
(Україна). Тістомісильна машина ТММ-1М
комплектується трьома підкатними діжами місткістю 140 л кожна та має
робочий орган - місильний важіль з лопаттю. Підкатна діжа під час роботи
обертається в горизонтальній площині, а місильний важіль з лопаттю,
похилою до осі обертання діжі, здійснює усередині неї криволінійний рух,
завдяки чому про виходить повне перемішування
продукту. Машина тістомісильна ТММ-1М
(рис. 1) складається з фундаментної плити, електродвигуна, редуктора
механізму тістомісилки, приводу місильного важеля, місильного важеля,
редуктора і приводу діжі, станини, огорожі і підкатної
діжі.
Фундаментна плита 22 виготовлена з чавунного лиття і служить для кріплення вузлів і деталей. З обох боків на плиті є похилі поверхні, по яких накочуються ходові колеса діжі, а в передній частині - поглиблення для направляючого колеса діжі. На плиті змонтовані редуктор 18 приводу механізму тістомісилки з електродвигуном 15 і редуктор 21 приводу діжі. Редуктор приводу механізму тістомісилки черв'ячного типу, служить для передачі руху від електродвигуна приводу місильного важеля, а також редуктору приводу діжі. Електродвигун встановлений на фланці редуктора у вертикальному положенні, його вал телескопічно входить в отвір черв'яка редуктора і через шпонку передає йому обертання. Черв'як знаходиться в зачепленні з черв'ячним колесом, на валу якого з одного кінця насаджена зірочка 17, передавальна за допомогою втулково-роликового ланцюга 16 і зірочки 12 обертання кривошипу 9. Другий кінець валу сполучений з провідним валом 20 редуктора приводу діжі сполучним валиком 19. Кривошип змонтований на нерухомій осі 11 на двох голчатих підшипниках і служить для передачі обертання місильному важелю 6. Важіль роздільний сферичним потовщенням на два плечі: коротке пряме і довге, зігнуте під кутом 118°. Короткий кінець важеля разом з шарикопідшипником входить в отвір кривошипа. На зігнутому плечі важеля укріплена лопать, що перемішує тісто. Важіль тістомісилки, володіючи двома мірами свободи, здійснює складний рух. Плечі важеля при русі описують конуси, вершини яких знаходяться в точці опори важеля. Точкою опори і центром обертання важеля є шарнір, що складається з втулки 13 з циліндровим хвостовиком і осі. Для кращого перемішування тіста вісь обертання лопаті декілька зміщена щодо осі обертання діжі. Обертання діжі 4 передається від редуктора приводу машини через редуктор 21, на вихідному вертикальному валу якого закріплений приводний чавунний диск / з квадратним гніздом в центрі. Діжа встановлена на триколісному візку 3. Корпус візка в центрі має розточування, в яке входить цапфа. Одним кінцем цапфа жорстко прикріплена до днища діжі, а іншим, що має квадратний виступ, під дією зусилля пружини входить в гніздо приводного диска редуктора діжі. При накоченні і скачуванні діжі квадратний виступ цапфи підводиться за допомогою ножної педалі 2, при натисненні на яку цапфа підводиться і виходить із зачеплення з приводним диском. Це зчленування використовується також для фіксації візка з діжею на машині. Два великі бічні колеса візка і одне мале переднє, встановлене в поворотній вилці, при переміщенні візка по фундаментній плиті рухаються відповідно по двох накатах і канавці. Положення візка на плиті фіксується трьома циліндровими штирями, які входять в спеціальні отвори на корпусі візка. Для того, щоб важіль тістомісилки не заважав накоченню і скачуванню діжі, його уручну піднімають маховиком, закріпленим на валу електродвигуна. Для доступу до маховика на бічній стінці порожнистої станини є дверці, на яких змонтовані кнопки управління. До станини машини шарнірно прикріплений каркас з захисними щитками 5, які у момент замісу опускаються вниз і щільно обхвачують діжу, що попереджає викидання перемішуваних продуктів. Підйом і опускання захисних щитків проводяться уручну за допомогою рукоятки, насадженої на вісь 7.
Порядок встановлення машини ТММ-1
Машина встановлюється на підготовленому для неї фундаменті або на підлозі і кріпиться чотирма болтами. До початку роботи піднімаються захиcні щитки і місильний важіль переводиться у верхнє положення. Натиснувши на педаль ногою, діжа укочується на плиту. Для того, щоб квадратний виступ валу діжі увійшов до гнізда приводного днища, діжа уручну повертається до упору. Потім опускаються щитки, і машина включається для випробування на холостому ходу. Після цього проводиться завантаження діжі необхідними компонентами. При цьому для замісу крутого тіста діжа завантажується не більше ніж на 50% від місткості, оскільки чим крутіше тісто, тим велике навантаження доводиться на місильний важіль і електродвигун. Якщо до складу тіста входять жири, цукор, яйця, то спочатку вони з'єднуються з рідиною (водою, молоком), а потім додається мука. Після цього включається машина і проводиться заміс тіста. Після закінчення замісу машина вимикається в той момент, коли місильний важіль знаходиться у верхньому положенні. З важеля зчищається тісто, і, натиснувши на педаль, діжа скачується з плити. Після роботи діжа і місильний важіль з лопаттю ретельно промиваються гарячою водою і досуха витираються, а станина очищається щіткою від борошняного пилу і протирається вологою тканиною. В процесі експлуатації підшипники кривошипа, місильного важеля і хвостовика вилки один раз в тиждень змащуються солідолом за допомогою кулькових масельничок. Колеса і вертлюги візків перед роботою змащуються машинним маслом.
Технічні характеристики тістомісильної машини ТММ-1М
Місткість діжі, л 140 Час одного замісу, хв. 7-20 Завантаження діжі % від її об'єму: - дріжджовим тістом для смажених пиріжків Не більше 50-55 вологістю 41—42% - дріжджовим тістом для печених пиріжків Не більше 40 - здобним дріжджовим тістом (типу для булочок Не більше 50 з горіхами) із змістом жиру 8% - прісним тістом для шарування вологістю 40-41% 30 Частота обертання, об/хв: - діжі 4 - місильного важеля 27 Електродвигун: - тип АО2-31-4 - потужність, кВт 2,2 - частота обертання валу, об/хв 1430 - рід струму Змінний трифазний - напруга, В 220/380 Габарити машини з діжею, мм: - довжина 1295 - ширина 840 - висота 1005 Маса, кг: - машини з діжею 350 - діжі 70
Заходи безпеки при обслуговуванні тістомісильної машини ТММ-1М
Машина для замішування тіста повинна бути обов'язково заземлена.
Перед роботою перевіряється стан електропроводки і заземлення,
правильність збірки і справність машин, а також надійність кріплення і
напрям обертання робочих органів і пристосувань. Під час роботи машин забороняється опускати руки або пальці в діжу.
Під час замісу не слід нахилятися над діжею, брати пробу тіста, а також
відкатувати діжу при включеному електродвигуні. Скачувати діжу
дозволяється тільки при вимкненому електродвигуні і верхньому положенні
місильного важеля.