Печі хлібопекарські тунельні марки А2-ХПК призначені для
випічки широкого асортименту череневих сортів хліба (у тому числі з
суміші житнього і пшеничного борошна) і хлібобулочних
виробів.
Промисловістю України випускаються серійно наступні
печі марки А2-ХПК :
А2-ХПК-25.60 з площею череня 25
кв.м;
А2-ХПК-25.61 з площею череня 25 кв.м зі
вбудованим парогенератором, блоками подачі і підігрівання води для
парогенератора;
А2-ХПК-25.32 з площею череня 32 кв.м
зі вбудованим парогенератором, блоками подачі і підігрівання води для
парогенератора;
А2-ХПК-25.38 з площею череня 38 кв.м
зі вбудованим парогенератором, блоками подачі і підігрівання води для
парогенератора;
А2-ХПК-50 з площею череня 50 кв.м зі
вбудованим парогенератором, блоками подачі і підігрівання води для
парогенератора;
Короткий опис конструкції печі
А2-ХПК
До складу печі входять наступні
вузли:
станція приводна;
секція
завантаження - варіант виконання для ручної посадки напівфабрикатів з тіста
на під печі або варіант виконання для механізованої посадки напівфабрикатів з тіста на під печі і місцем під надрізає;
топки з
пристроями для спалювання палива і підготовки суміші продуктів згорання
палива;
парогенератор;
блоки
подачі і підігрівання води;
пульти
управління;
Випікання виробів в печі відбувається на
рухливому стрічковому конвеєрі.
Пекарна камера має чотири зони
обігріву :
зону гігротермічної обробки напівфабрикатів з тіста;
зону випікання з видом обігріву
"TOP-BLOWN";
дві зони радіаційного
обігріву.
Кожні дві зони обігріву печі мають свою
систему рециркуляційного обігріву ділянок пекарної камери за рахунок
продуктів згорання палива. Системи рециркуляційного обігріву включають
пристрої для спалювання палива, топки, камери змішування продуктів
згорання палива, транспортні і робочі канали, вентилятори для виконання
рециркуляції пічних продуктів згорання. Конструкція печі має високу міру
заводської готовності і поступає на місце монтажу у вигляді
транспортабельних блоків або великих складальних одиниць, які
забезпечують мінімальні терміни її монтажу і надійність функціонування
систем.
Енергозбереження печей А2-ХПК забезпечується
зменшенням витрат теплової енергії за
рахунок:
якісного спалювання
палива
Якісне спалювання газу в печах А2-ХПК
забезпечується як конструкцією паливної системи, так і застосуванням
сучасних газових пальників М121 ARZ Marathon німецької фірми "Dreizler".
Дослідження режимів роботи печей А2-ХПК показали, що ці пальники
забезпечують практично повне спалювання газу (у складі газів, що йдуть,
зміст оксиду вуглецю складає 40 ррм, втрати тепла з хімічним
недопаленням - не більше 0,03%), викиди в атмосферу димових газів, що
йдуть, екологічно чисті.
зменшення викидів теплоти в
атмосферу з газами, що йдуть в атмосферу
Застосування виду
обігріву "TOP-BLOWN" дозволило при створенні режимів "обсмажування" напівфабрикатів з тіста хліба типу "Український" отримати температури
димових газів в камері змішування (за топкою) 390 - 400°С, газів, що
виходять 270 - 280 °С, що йдуть. В той же час в тунельних печах типу БН
значення цих температур складало 550 і 350 °С, а в печах ФТЛ-2 - 900 і
600 °С, відповідно. Для подальшого зниження температури димових газів, в
печах А2-ХПК застосовуються теплоутилізатори, що встановлюються на
димарях. Температура газів печі, знижується за їх рахунок на 70 - 100
°С, а гаряча вода, нагріта в теплоутилізаторах, використовується надалі
для живлення вбудованого парогенератора
зменшення втрат теплоти
зовнішніми поверхнями
В якості теплоізоляційного матеріалу в
печі використовується сучасний високоефективний матеріал - супертонке
базальтове волокно БСТВ. Застосування цього матеріалу дозволяє
підтримувати температуру зовнішніх обгороджувань печі в межах 300-400
°С.
раціонального управління піччю за рахунок автоматизованої
системи
Велике значення для економії палива в печі має
підтримку в автоматичному режимі раціональних теплових і
гигротермических параметрів випікання хлібобулочних виробів по
температурних зонах пекарної камери. Окрім регулювання теплової
потужності пальників по температурі газів, що йдуть, є можливість
додатково використовувати для цієї мети сигнали по температурі будь-якій
із зон пекарної камери. Шафа управління піччю, електрична схема якого
базується на мікропроцесорному контролері, забезпечує автоматичне
розпалювання печі, регулювання теплової потужності пальників по
температурі газів, що йдуть, і сигналів про температуру будь-яку із зон
пекарної камери і забезпечує автоматичну підтримку заданих оператором
температурних режимів в пекарній камері, а також часі випікання виробів,
включаючи автоматичний захист печі по необхідних
параметрах.
зменшення витрати пари на гігротермічну обробку
напівфабрикатів з тіста і теплоти для отримання цієї
пари
Практично в усіх хлібопекарських печах для гігротермічної
обробки напівфабрикатів з тіста використовується пара, централізований,
що виробляється, в спеціальних парових котлах. При цьому параметри цієї
пари (тиск, температура, вологість) рідко відповідають вимогам
технологічного процесу гігротермічної обробки напівфабрикатів з тіста в
печах. Для скорочення витрати пари на гігротермічну обробку напівфабрикатів з тіста, а відповідно зменшення теплової енергії на його виробництво,
в печі А2-ХПК передбачений вбудований в її конструкцію парогенератор.
Пара, що виробляється в нім, за характеристиками максимально відповідає
вимогам технологічних параметрів гігротермічної обробки напівфабрикатів з
тіста, що дозволяє зменшити його витрату на парозволоження. Так, при
випіканні батонів з борошна вищого ґатунку, для гігротермічної обробки в
тунельних хлібопекарських печах витрачається зазвичай до 220 кг пари на
тонну продукції, в печах з тупиковою пекарною камерою - до 400 кг, в
печах А2-ХПК при отриманні пари від вбудованого парогенератора витрата
пари складає 70 - 120 кг Парогенератор обладнаний системою автоматичного
регулювання його роботою.
Основними перевагами печей
є:
універсальність - можливість випікати хліб, як з
пшеничної, так і з суміші пшеничного і житнього
борошна;
мобільність в управлінні режимами випікання
(тільки за рахунок регулювання потужності пальників без використання в
якості регулюючих органів газових
шиберов);
економічність роботи - мінімальні витрати
палива;
хороша якість виробів, що
випікаються.