Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Наказ Міністра оборони
України від 23.05.2011 №277 "Про затвердження Методики розрахунку
потреби в обслуговуючому персоналі їдалень військових частин Збройних
Сил України". Формат файлу -
*.pdf Розмір файлу -
104 Кб.
Методика розрахунку потреби в
обслуговуючому персоналі їдалень військових частин Збройних Сил України
визначає порядок розрахунку середньої кількості особового складу, що
харчується протягом року. Розрахунок утримання обслуговуючого персоналу
для солдатських (матроських) їдалень (додаток 1 до цієї Методики),
Розрахунок утримання обслуговуючого персоналу для курсантських їдалень
(додаток 2 до цієї Методики) та Розрахунок утримання обслуговуючою
персоналу для льотних (льотно-технічних, інженерно-технічних) їдалень
(додаток З до цієї Методики) за штатними
розписами. Під час складання штатного
розпису командир військової частини керується цією Методикою та
встановлює чисельність обслуговуючого персоналу їдалень з відповідними
посадами в межах чисельності військової частини, враховуючи фонд
заробітної плати.
Скасовано наказом МОУ від 31.03.2016 №174 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства оборони України". Станом на сьогодні наказ на заміну скасованого відсутній.