Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Наказ Міністра оборони України від 23.05.2011 №277 "Про затвердження Методики розрахунку потреби в обслуговуючому персоналі їдалень військових частин Збройних Сил України". Формат файлу - *.pdf Розмір файлу - 104 Кб.
Методика розрахунку потреби в обслуговуючому персоналі їдалень військових частин Збройних Сил України визначає порядок розрахунку середньої кількості особового складу, що харчується протягом року. Розрахунок утримання обслуговуючого персоналу для солдатських (матроських) їдалень (додаток 1 до цієї Методики), Розрахунок утримання обслуговуючого персоналу для курсантських їдалень (додаток 2 до цієї Методики) та Розрахунок утримання обслуговуючою персоналу для льотних (льотно-технічних, інженерно-технічних) їдалень (додаток З до цієї Методики) за штатними розписами. Під час складання штатного розпису командир військової частини керується цією Методикою та встановлює чисельність обслуговуючого персоналу їдалень з відповідними посадами в межах чисельності військової частини, враховуючи фонд заробітної плати.
Руководство по приготовлению пищи в воинских частях и учреждениях Советской Армии и Военно-морского Флота. – М.: Воениздат, 1980. – 256 с. Це Керівництво надасть допомогу посадовим особам, що відповідають за організацію харчування особового складу, військовим кухарям у вивченні вимог і правил приготування їжі в їдальнях військових частин. У Керівництві викладені відомості про харчову цінність продуктів, про організацію робіт в їдальні, устаткуванні робочого місця кухаря. У окремих главах детально висвітлені питання первинної і теплової обробки продуктів і приготування різних закусок і страв. Крім того, викладений порядок приготування їжі з консервованих і концентрованих продуктів, з швидкозаморожених страв і продуктів сублімаційної сушки. Формат файлу - *.pdf Розмір файлу - 5,33 Мб. Читати зміст Керівництва ...
Учебник кока. – М.: Воениздат, 1982. – 272 с. Підручник призначений для коків Військово-морського Флоту, а також для курсантів навчальних підрозділів, що готують коків. Основне завдання кока - готувати смачну, різноманітну і повноцінну їжу, повністю задовольняти запити осіб, що харчуються. Для цього він повинен досконало опанувати свою професію. Сучасна наука про харчування вважає, що різноманітна і смачна їжа, привабливий зовнішній вигляд підвищують її засвоюваність. Формат файлу - *.pdf Розмір файлу - 2,16 Мб.
У справжньому Підручнику курсант навчального підрозділу знайде необхідні відомості про принципи організації харчування у Військово-морському Флоті, основах фізіології харчування, товарознавстві харчових продуктів, будові стаціонарних їдалень і корабельних камбузів, технології приготування їжі, організації хлібопечення, санітарно-гігієнічних вимогах та ін. Читати зміст підручника ...
Постанова КМ України від 17 липня 2003 р. № 1073 "Про затвердження зразків форми одягу і знаків розрізнення військовослужбовців Збройних Сил, інших військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, осіб рядового і начальницького складу Державної кримінально-виконавчої служби та ліцеїстів військових ліцеїв і ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою". Постанова з додатками - малюнками. Формат файлу - *.pdf Розмір файлу - 1,34 Мб.
{Назва Постанови із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ №265 від 25.03.2009}
Инструкция по контролю за войсковым питанием. - М.: Воениздат, 1985. - 65 с. "Інструкція по контролю за військовим харчуванням" затверджена заступником Міністра оборони - начальником Тилу Збройних Сил СРСР 30 вересня 1983 року. Формат файлу - *.pdf
Розмір файлу - 321 Кб.
Після виходу 19 січня 2000 року "Керівництва щодо утримання військових їдалень" окремі розділи представленої Інструкції втратили актуальність в Збройних Силах України хоча і не були офіційно скасовані. У справжній Інструкції надаються рекомендації по організації і проведенню контролю за якістю приготування їжі та повнотою доведення до осіб, що харчуються продуктів належних за нормами пайків. У ній даються вказівки по плануванню харчування особового складу, дотриманню санітарно-гігієнічних вимог, підготовці і роботі добового наряду, а також по організації приймання їжі і утриманню їдальні військової частини читати зміст ...
Наказ Міністра оборони України від 21.04.2011 № 215 "Про затвердження Положення про організацію квартирно-експлуатаційного забезпечення Збройних Сил України". Вводить в дію нове Положення і скасовує Наказ Міністра оборони СРСР від 22 лютого 1977 року № 75 "О введении в действие Положення о квартирно-эксплуатационной службе и квартирном довольствии Советской Армии и Военно-морского Флота" . Наказ зісканований і розпізнаний, але в окремих місцях не зовсім якісне розпізнавання. Формат файлу - *.pdf Розмір файлу = 347 Кб
ЗМІСТ
1. Загальні положення 2. Квартирно-експлуатаційні органи ЗС України 3. Забезпечення військових частин фондами військового містечка, територією та порядок надання земельних ділянок 4. Розквартирування військових частин і облік фондів військових містечок та земельних ділянок 5. Утримання і експлуатація казарменого фонду, комунальних споруд, інженерних мереж та територій військових містечок читати далі ...
Наказ Міністра оборони України від 21.06.2007 № 363 "Про затвердження Положення з бухгалтерського обліку в Збройних Силах України". Вводить в дію нове Положення і скасовує Наказ Міністра оборони України від 1 березня 2001 року № 71 "Про затвердження Тимчасового Положення з бухгалтерського обліку у Збройних Силах України” Формат файлу - *.pdf Розмір файлу = 11,95 Мб
ЗМІСТ
Наказ Міністра оборони України від 21.06.2007 № 363 .................. 1 Положення з бухгалтерського обліку в Збройних Силах України .... 3 1. Організація бухгалтерського обліку ..................................... 3 2. План рахунків бухгалтерського обліку ..................................... 20 3. Порядок застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ з урахуванням специфіки діяльності Збройних Сил України .................................................................. 27 3.1. Розділ І. Балансові рахунки ..................................... 27 3.1.1.Клас 1. Необоротні активи ..................................... 27 3.1.2.Клас 2. 3апаси .................................................... 48 читати далі
Наказ Міністра оборони України від 25.04.1994 р. № 112 "Про стан організації харчування особового складу Збройних Сил України та контроль за ним посадових осіб" встановив єдиний день продовольчої служби у Збройних Силах України — другу середу кожного місяця. У цей день наказано проводити контрольно-показове приготування їжі, навчальні заняття щодо організації харчування, виставки страв, кондитерських та борошняних виробів. Також було наказано розвивати і зміцнювати підсобні господарства військових частин, військово-навчальних закладів та установ, для чого у кожній військовій частині, де є для цього можливості, мати теплицю, город, свинарник для більш повного забезпечення особового складу продуктами сільського господарства (м'ясопродуктами, овочами, вітамінною зеленню та іншим). Формат файлу - *.pdf
На сьогодні у зв'язку з переходом Збройних Сил України на систему харчування з залученням суб'єктів господарювання наказ має деякі суперечності з іншими наказами Міністра оборони України.
Большаков С. А. Холодильная техника и технология продуктов питания: Учебник для студ. высш. учеб. заведений / Сергей Алексеевич Большаков. — М.: Издательский центр «Академия», 2003. — 304 с. Формат файлу - *.pdf
В учебнике содержатся сведения о назначении и устройстве холодильной техники, физических принципах получения низких температур, типах и циклах холодильных машин. Приведены основные и вспомогательные элементы холодильных установок. Даны теоретические основы холодильной технологии, методы расчета процессов холодильного консервирования, обработки и хранения сырья и продуктов питания. Рассмотрены проблемы изменений, происходящих при обработке, хранении, размораживании, транспортировании и реализации охлажденных и замороженных пищевых продуктов. Для студентов высших учебных заведений. Может быть полезен слушателям институтов повышения квалификации, специалистам торговли и пищевой промышленности.
Автоматические фреоновые холодильные агрегаты / Описание и руководство по монтажу и эксплуатации/. – Ярославль: ЦБТИ ЯЗХМ, 1968. – 36 с. Формат файлу - *.pdf
СОДЕРЖАНИЕ
Назначение 3 Техническая характеристика агрегатов 3 Фреон и его свойства 4 Конструкция холодильного агрегата 5 Монтаж холодильной машины 17 Эксплуатация холодильной машины 23 Возможные неисправности и способы их устранения 28 Гарантия 29