Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Наказ Міністра оборони України від 25.04.1994 р. № 112 "Про стан організації харчування особового складу Збройних Сил України та контроль за ним посадових осіб" встановив єдиний день продовольчої служби у Збройних Силах України — другу середу кожного місяця. У цей день наказано проводити контрольно-показове приготування їжі, навчальні заняття щодо організації харчування, виставки страв, кондитерських та борошняних виробів. Також було наказано розвивати і зміцнювати підсобні господарства військових частин, військово-навчальних закладів та установ, для чого у кожній військовій частині, де є для цього можливості, мати теплицю, город, свинарник для більш повного забезпечення особового складу продуктами сільського господарства (м'ясопродуктами, овочами, вітамінною зеленню та іншим). Формат файлу - *.pdf
На сьогодні у зв'язку з переходом Збройних Сил України на систему харчування з залученням суб'єктів господарювання наказ має деякі суперечності з іншими наказами Міністра оборони України.
Автоматические фреоновые холодильные агрегаты / Описание и руководство по монтажу и эксплуатации/. – Ярославль: ЦБТИ ЯЗХМ, 1968. – 36 с. Формат файлу - *.pdf
СОДЕРЖАНИЕ
Назначение 3 Техническая характеристика агрегатов 3 Фреон и его свойства 4 Конструкция холодильного агрегата 5 Монтаж холодильной машины 17 Эксплуатация холодильной машины 23 Возможные неисправности и способы их устранения 28 Гарантия 29
Наказ Міністра оборони України від 28.12.2011 №846 "Про затвердження Інструкції з організації продовольчого забезпечення військовослужбовців та годування штатних тварин Збройних Сил України шляхом залучення суб'єктів господарювання" Формат файлу - *.dос
ЗМІСТ
1.Загальні положення 2.Істотні умови, які повинні передбачатися договором про закупівлю 3.Порядок отримання послуг з продовольчого забезпечення 4.Особливості отримання послуг з харчування військовослужбовців у польових умовах 5.Освіження наявних запасів продовольства військової частини 6.Забезпечення військовим майном та особливості його використання 7.Порядок продовольчого забезпечення у разі виникнення форс-мажорних обставин 8.Контроль за організацією продовольчого забезпечення 9. Основні обов'язки структурних підрозділів Міністерства оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України, інших органів військового управління та військової частини при плануванні і отриманні послуг із продовольчого забезпечення Додаток. Рекомендації щодо складання розкладки продуктів за нормою харчування № 1 - загальновійськова
Наказ Міністра оборони України від 31.07.2006 р. №469 "Про
затвердження Положення про забезпечення Збройних Сил України пальним і
технічними засобами служби пального на мирний час". Формат файлу - *.pdf Положення
про забезпечення Збройних Сил України пальним і технічними засобами служби
пального на мирний час (далі – Положення) визначає основні завдання,
організаційну структуру служби пально-мастильних матеріалів (далі – служба
пального), порядок забезпечення військ (сил) ракетним паливом, авіаційним,
танковим, автомобільним та корабельним пальним, мастильними матеріалами,
спеціальними рідинами та спиртом (далі – пальне), а також технічними засобами
служби пального, матеріалами і обладнанням виробничо-технічного призначення,
необхідними для експлуатаційних, виробничих і ремонтних потреб служби пального.
Сапіга Р.І., Задерієнко С.І., Яковлєв М.Ю., Неуров І.В. Технічні засоби підвезення і зберігання продовольства та води: Навчальний посібник. – Львів: АСВ, 2009. – 92 с.
Формат файлу - *.pdf
У навчальному посібнику розглядаються ізотермічні, рефрижераторні технічні засоби підвезення продовольства і води, транспорт для підвезення хліба, комбінований транспорт, причепи склади та контейнери, що поступають на забезпечення військових частин, з’єднань і установ Збройних Сил України. Навчальний посібник призначений для курсантів спеціальності "Тилове забезпечення військ (сил)", що готуються за спеціалізацією "Продовольче забезпечення підрозділів (частин, з'єднань)". Посібник має на меті допомогти курсантам у кращому засвоєнні дисциплін "Технічні засоби продовольчої служби", "Експлуатація технічних засобів служб тилу", "Військовий тил і військове господарство" та "Організація продовольчого забезпечення".
Кирпичников В.П., Леенсон Г.X. Справочник механика: (Общественное питание). — М.: Экономика, 1990.- 382 С.
Формат файлу - *.djvu
Російською мовою. У довіднику приводяться відомості по монтажу і ремонту механічного і теплового устаткування підприємств громадського харчування. Розглядаються будова, принципи дії і правила експлуатації машин і апаратів, а також найбільш несправності устаткування, що часто зустрічаються, і способи їх усунення. Для інженерно-технічних працівників громадського харчування.
Раздел 1 Тепловое оборудование (Кирпичников В. П.) ... 3 1.1 Кухонные плиты ... 3 1.2 Жарочные и пекарные шкафы ... 34 1.3 Сковороды, жаровни и фритюрницы ... 64 1.4 Пищеварочные котлы и автоклавы ... 90 1.5 Кипятильники, водонагреватели и кофеварка ... 123 і так далі.