Тилове забезпечення - це комплекс заходів, спрямованих на задоволення матеріальних, транспортних, побутових та інших потреб військ з метою підтримання їх у бойовій готовності для ведення бойових дій чи виконання повсякденних завдань. Система тилового забезпечення створюється і розвивається з метою забезпечення військових частин і підрозділів в бойових умовах (в умовах військового часу, збройного конфлікту і тому подібне). Вона за своєю суттю представляє частину збройних сил, виділену для виконання спеціальних завдань в ході підготовки і ведення операцій (боїв). Тобто це фактично армійські (флотські) підрозділи, що беруть участь в підготовці бою і ліквідації його наслідків, але які не приймають безпосередньої участі в самому бою. Хоча, як показує досвід, за певних умов або крайньої необхідності і це не виключається
Тил Збройних Сил України організаційно складається з трьох Центральних управлінь: забезпечення пально-мастильними матеріалами, продовольчого забезпечення і речового забезпечення, а також автотранспортного управління та служби ветеринарної медицини.
Військовий тил - це частини і підрозділи тилу у складі загальновійськових та інших з’єднань, частин і підрозділів призначені для утримання запасів матеріальних засобів і всебічного забезпечення ними військ і виконання інших завдань.
Кухня причіпна КП-42М призначена для приготування і транспортування їжі з однієї страви в польових умовах. Кухня КП-42М працює тільки на твердому паливі (дрова). Устаткування кухні КП-42М змонтоване на шасі автомобільного причепа 1-АП-1,5 (мал. 1) і складається з вогнища з димарем, одного стравоварильного котла і допоміжного устаткування (ящика для продовольства і приладдя, кошики для дров і термосних майданчиків з пристосуваннями для кріплення термосів. Вогнище кухні пристосоване для спалювання тільки твердого палива і по конструктивному оформленню і розміщенню окремих елементів в основному не відрізняється від вогнища для першого блюда кухні КП-2-48. Димар аналогічний димарю кухні КП-2-48.
Кухні причіпні КП-2-49Н (КП-2-49) і КП-2-48Н (КП-2-48) призначені для приготування і транспортування їжі з двох страв в польових умовах. 1.1. БУДОВА КУХНІ КП-2-49Н (КП-2-49) Устаткування кухні змонтоване на шасі автомобільного причепа ІАПЗ-739 або 1-АП-1.5 (мал. 1) і складається з теплового блоку, паливної системи і допоміжного устаткування (ящика для приладдя, ящика для форсунок, ящика для насоса, запасної форсунки і намету для укриття кухарів і кухні). До 1960 р. кухні КП-2-49 випускалися з майданчиками для кріплення термосів, які вмонтовувалися позаду кухні з правого і лівого боку. У тепловий блок кухні входять два вогнища з одним загальним димарем, один казан для першої страви і один для другої. Вогнища кухні пристосовані для спалювання твердого і рідкого палива. Кожне вогнище складається з обичайки, до якої з внутрішньої сторони приварені верхнє і нижнє кільця з кутової сталі. До нижнього кільця вогнища приварені днища, на яких влаштовані пічні камери з колосниковими гратами і зольниками.
Механічне устаткування призначається для первинної обробки продуктів: миття, очищення, подрібнення, збивання, перемішування, формування і т. д. Залежно від призначення і виду оброблюваних продуктів механічне устаткування ділиться на декілька груп: універсальні кухонні машини з комплектом змінних механізмів, що виконують різні види технологічних операцій; машини для обробки овочів - очисні, різальні, протиральні і т. д.; машини для обробки м'яса і риби - м'ясорубки, котлетні автомати, пристосування для очищення риби і др.; машини для приготування тіста і збивання сумішей – збивачки, тістоміси, тісторозкаточні; машини для нарізки хліба і вершкового масла - хліборізки, масло дільники; машини для миття посуду періодичної і безперервної дії; сатураторні установки і автомати-сатуратори наливні, автосатуратори, автомати для приготування і видачі води.
Якість їжі, що готується, в їдальнях військових частин багато в чому залежить від їх оснащеності технологічним і холодильним устаткуванням і його технічного стану. Ефективне використання і правильна експлуатація устаткування є неодмінною умовою підвищення продуктивності праці, поліпшення якості обробки продуктів і приготування їжі, а також зростання культури роботи їдалень. До устаткування їдалень військових частин (мал. 1) відносяться: а) технологічне устаткування: - механічне устаткування (універсальні кухонні машини, картоплечистки, овочерізки, м'ясорубки, хліборізки, машини посудомийні і ін.); - теплове устаткування (плити, казани для варки їжі, кип'ятильники, електрошафи і ін.); б) холодильне устаткування (камери і шафи холодильні, холодильники побутові і ін.).
Холодильні агрегати з герметичними компресорами широко застосовуються в холодильному устаткуванні. Вони значно менше по габаритах і вазі, чим агрегати з відкритими компресорами, що дозволяє вбудовувати їх в холодильне устаткування і здійснювати весь монтаж на заводі-виробнику. Герметичні холодильні агрегати виготовляються на базі герметичних поршневих і ротаційних компресорів ФГ, ФГН, ФГП, і ФГр холодопродуктивністю 0,22—2,8 тис. ккал/год. Залежно від того, який з компресорів входить до складу агрегату, розрізняють агрегати марок ВС-0,45~3, ВС-0,45-1, ВС-0,7-3, ВН-0,22~3, ВН-0,35-3, ВП-1,1-3 і так далі.
Під холодильним агрегатом розуміють конструктивне об'єднання окремих або всіх частин холодильної машини на одній рамі, плиті або іншій основі. Випуск холодильних машин у вигляді агрегатів робить їх надійніше, компактніше, а також спрощує монтаж на місці експлуатації. До групи холодильних агрегатів з відкритими компресорами входять агрегати з поршневими компресорами типу ФАК, Ф, АК і з ротаційним компресором типу МРФ. Агрегати типу ФАК (як на малюнку) випускаються під марками ФАК-0,7Е, ФАК-0,7Е2, ФАК-0,7АВ, ФАК-1ДЕ, ФАК-1ДЕЗ, ФАК-1,5МЗ.
Причепний м’ясопункт ПМ-40 є табельним засобом польових м’ясокомбінатів і призначений для первинної переробки великої рогатої худоби, свиней і овець, і штучного охолодження м'яса та субпродуктів до температури (+5°С) - (+7°С) в товщі м'яса в польових умовах. Матеріальна частина причепного
м’ясопункту дозволяє виконувати усі операції по первинній переробці худоби і охолодження м'яса і м'ясопродуктів з дотриманням умов, що відповідають основним вимогам санітарної і ветеринарної служб. Польовий м’ясопункт ПМ-40 виготовляється відкритим акціонерним товариством "Полтавський машинобудівний завод". Пересувний пункт для забою і первинної переробки сільськогосподарських тварин ПМ-40 містить просторовий модуль в якому розміщені холодильна камера, компресорна холодильна фреонова установка з ребристим випарником-повітроохолоджувачем, відцентровим вентилятором, лопатевим насосом, комбінованою лебідкою, доладною фермою з підвісними шляхами.
Призначений для транспортування і зберігання продовольства в замороженому або охолодженому вигляді. Кузов-контейнер ККП оснащений низькотемпературним відсіком для м'яса, риби і середньо-температурним відсіком для овочів, молочних і інших продуктів, що забезпечує оптимальні характеристики для найкращого збереження продуктів. ККП може випускатись з різними типами холодильних установок, базовий варіант контейнера оснащується мультитемпературною холодильною установкою SUPRA 750Mt, яка дозволяє підтримувати до мінус 20°С у низькотемпературному відсіку, а також від мінус 6 до плюс 8 середньо-температурного відсіку. Кузов-контейнер ККП виготовляється відкритим акціонерним товариством "Шумерлінський завод спеціалізованих автомобілів", яке розташоване в м.Шумерля Чуваської Республіки (Російська Федерація) і використовується автономно або у складі мобільних комплексів різного призначення.
МРХТО (МРХТО-53) або майстерня ремонту холодильного і технологічного обладнання - спеціалізована польова майстерня на шасі ЗІЛ-130-76 або ЗІЛ-130-80. Прийнята на озброєння в червні 1981 року. Випускається на 111 військовому заводі у Брянську. На заводі автофургон виготовляється без внутрішньої начинки. Матеріали, які використовуються для виготовлення кузова дозволяють працювати при температурах від -40°C до +50°C. Розміщується МРХТО (МРХТО-53) в типовому кузові-фургоні К-66У2 вантажопідйомністю 3,2 т з бічними і верхніми вікнами і призначена для ремонту холодильного і технологічного устаткування, яке застосовується у продовольчій службі.Маса майстерні (у спорядженому стані) 4550 кг.Допускається живлення електрообладнання МРХТО від стороннього джерела напругою 220-380 В.
Кип'ятильник ПНК-2 призначений для приготування кип'ятку (чаю) в польових умовах, а також в залізничних вагонах і на судах при перевезеннях особового складу військових підрозділів. Кип'ятильник ПНК-2 складається з вогнища овальної форми з димарем і казана. Він змонтований на санчатах з труб або сталі круглого перетину. Обичайка вогнища кип’ятильника виготовлена з товстолистової сталі, яка одночасно є і облицьовуванням кип’ятильника. До внутрішньої сторони обичайки приварені два кільця з кутової сталі — нижні і верхні. До нижнього кільця приварене днище вогнища, до якого кріпиться пічна коробка з колосниковими ґратами і зольником і три відбивні листи (два бічних і задній).